Šabački ledolomci

Mladići koji su se prijavili za Bogojavljensko plivanje, dva dana razbijali su led na Savi u Šapcu, kako bi mogli da učestvuju u tradicionalnom plivanju za časni krst. Oni su se samoinicijativno organizovali preko društvenih mreža, doneli alatke i izlupali led uz obalu reke.Ovo su šabački ledolomci. Opremljeni krampom, ašovom, sekirama i testerama, krenuli su da lupaju led na Savi kod Šapca. U bitku protiv leda pošli su samoinicijativno, na predlog mladića koji svake godine plivaju za časni krst.
„Skupili smo se ovde. Svako od nas doneo je ponešto od privatnog naoružanja što je imao. Lupamo, borimo se, pa ćemo valjda uspeti“, kaže Ognjen Stepanović, jedan od organizatora Bogojavljenskog plivanja.Svaki od njih ima svoju ulogu – neko da razbija, a neko da seče zamrznutu površinu.
„Moja procena je da je ovde gde je najdeblji led negde oko osam, devet centimetara. Na nekim delovima varira. Moramo uspeti, nema nam druge. Bogojavljenje ne može da prođe bez ulaska u vodu“, kaže Dejan Dašić.Iskusni plivači po prvi put našli su se pred ovim izazovom, a u nedostatku podrške, odlučili su da sami očiste deonicu od 33 metra i omoguće pristup reci na šabačkom Starom gradu. Osim dobrog alata, bila je potrebna i snaga.
„Teško je, klizavo, mokro ali uspećemo nekako“, kaže Aleksandar Mandić.Oprema skromna, ali cilj isti, pa nisu mnogo marili za padove u zaleđenu reku. Za korak bliži cilju, ostalo je da sačekaju četvrtak i plivanjem obeleže praznik krštenja Isusa Hrista.
„Teže je obezbediti pristup i polomiti led. Nama plivanje ide dobro, a ovo je baš teško i rizično“, kaže Ivan Gladović.
„Ne plašimo se. Možda je i bolje kad je hladno zbog ulaska u vodu. Posle se nekako izdrži“, kaže Nikola Mirković.Sami su sebi napravili put, a onda će uslediti takmičarska trka kada se ne razmišlja o hladnoći, već o činu i njegovom značaju.

IZVOR: Zorainfo