Šta čeka vozače sa zatamnjenim staklima

zatamnjena-stakla-na-vozilima
Vozači će prilikom tehničkog pregleda vozila morati da imaju atest za tamne folije koje su stavili na stakla. Ukoliko nemaju atest, moraće da ih skinu. Ponovno stavljanje folija je skupa i komplikovana procedura, a ceo proces može da košta od 200 do čak 400 evra. Ovo je deo primene novih pravilnika o standarizaciji vozila, koji doprinosi bezbednosti saobraćaja.Folijama, bar kako su do sada postavljane, izgleda da je ozvonilo. I dalje se može zatamniti 100 odsto zadnjeg dela automobila, oba zadnja stakla i zadnje vetrobransko staklo koje se može i prefarbati, ali se vozačeva i suvozačeva strana mogu zatamniti 30 odsto što će se proveravati u ovlašćenim laboratorijama.Međutim, pitanje je da li će stakla automobila na koji su zalepljene te folije proći ispitivanje.
„Moja preporuka je da se pre nameštanja dobro raspitaju, tačnije da vide da li su folije atestirane ili ne, i da li će moći da prođu ispitivanje o protoku svetla koje je propisano“, kaže Milan Božić iz Auto-moto saveza Srbije.
U ovlašćenim servisima kažu da imaju ateste, ali da većina folija ne ispunjava nove propise.
„Skoro svi proizvođači sada imaju zatamnjena stakla, čak i do 15 odsto. Jedino rešenje su folije koje su potpuno prozirne, bezbojne, a imaju mogućnost da spreče toplotu“, rekao je Dušan Novaković iz „Glas servisa“.
Da biste prošli ispitivanje, neophodno je da od ovlašćenog uvoznika u Srbiji dobijete saglasnost za lepljenje folija na stakla vašeg automobila. Neki predstavnici proizvođača ovu saglasnost daju besplatno, drugi naplaćuju simbolično, a kod trećih košta i više od 100 evra.
Za vlasnike automobila marki koje nemaju ovlašćenog predstavnika u Srbiji ovo predstavlja veliki problem, pošto praktično ne mogu da dobiju saglasnost proizvođača.
„Mi smo doneli odluku da onima koji su kupili ‘škodu’ ne naplaćujemo dodatno potvrdu o zatamnjivanju stakala, a ostali uvoznici mogu da rade po svojoj savesti“, kaže Dušan Cincar iz salona „Autočačak Škoda“.
Vlasnik automobila sa zatamnjenim staklima koji ima uređaj na plin neće moći da produži njegov atest dok ne reguliše propise koji se odnose na zatamnjivanje stakala. Isto čeka one koji imaju ugrađenu kuku za vuču.

Automobili koji nemaju upisane ateste za dodatne prepavke biće isključivani iz saobraćaja kao tehnički nesipravna vozila što takođe znači skidanje tablica i nove kazne.