Стижу празници, опрез при коришћењу петарди

Пред нама су празници и славља. И тада се често претерује с коришћењем пиротехнике, а да се притом не размишља о последицама које могу да буду и трагичне. Узроци несрећа најчешће су неспретно руковање и експериментисање с петардама, бакљама и ватреним оружјем. Дешава се да људима често страдају очи и бубне опне, а неретко остају и без прстију на шакама. Током прошлогодишњих новогодишњих и божићних празника повређене су 42 особе.
Грађани петарде схаватају као безазлену забаву од које не може ништа да им се догоди. Међутим, крај новембра, децембар и период после Нове године периоди су у којима хирурзи у Дечијој клиници у Тишовој имају најмање један случај дневно када је дете повређено због употребе пиротехнике. Повреде су од блажих површинских опекотина, преко тежих опекотина, до прелома и губитка прстију.
Полиција ће појачати патроле током новогодишњих и божићних празника. Апелују на родитеље и наставнике да разговарају са децом и укажу им на последице употреба петарди и ватромета. Полицајци не желе да праве разлику између слабих и јаких пиротехничких средстава јер приликом њихове употребе, кажу, долази до одређене експлозије која може да изазове озбиљне последице.
Некима петарде нису довољне, па воле да прославе уз ватрено оружје. У зависности од калибра и врсте оружја крајњи домет метка је од 1.000 до пет хиљада метара.
Закон о јавном реду и миру предвиђа новчану казну или рад у јавном интересу за оне који употребом пиртехнике нарушавају јавни ред и мир или угрожавају сигурност грађана. Онај ко потегне пиштољ да би прославио неки догађај, може да рачуна и на затворску казну.