Toplo vreme pokrenulo vegetaciju

Neuobičajeno toplo vreme tokom božićnih praznika uslovilo je pokretanje vegetacije kod voćarskih kultura poput višnje, trešnje i pojedinih sorti šljive.
Međutim, u voćnjacima za sada nema većih problema jer bi hladnije vreme trebalo vegetaciju da zaustavi.
Temperature iznad 15 stepeni tokom novogodišnjih i božićnih praznika pokrenule su vegetaciju trešnje i višnje, ali i pojedinih sorti šljive.
Situacija nije drastična, ali neuobičajeno toplo vreme svakako ne pogoduje nijednoj voćarskoj kulturi.
– Pre praznika sam obišao voćnjak i situacija je bila solidna. Posle desetak dana na trešnjama i višnjama su iznikli pupoljci, to znači da je pokrenuta vegetacija i ako u skorije vreme bude hladno, može da bude velikih problema – kaže Kristijan Detari, voćar iz Kikinde.
Hladni dani tokom meseca zaustaviće vegetaciju pojedinog voća, ali zabrinjava što je ona već započeta 45 dana ranije, jer se očekuje sredinom februara.
– Za brigu su neke sorte šljiva, trešanja i višanja. Dok kod velikog broja sorti kajsija nisam primetio bubrenje pupoljaka – rekao je Petar Grujić, inženjer voćarstva.
– To nas zaista plaši jer je zima slaba, bez padavina, tako da i ako se voćke provuku bez mraza, možemo da očekujemo veoma sušnu godinu – dodaje Kristijan Detari.

Izvor: RTV