Годишњица смрти Слободана Милошевића

13
Навршило се осам година од смрти бившег председника Србије и Југославије Слободана Милошевића који је, на данашњи дан, умро у притвору Хашког трибунала током суђења за ратне злочине на Косову, у Хрватској и БиХ.
Бивши председник Србије и Југославије Слободан Милошевић умро је од инфаркта у притвору Хашког трибунала на данашњи дан 2006. године. Пошто градске и државне власти нису дале дозволе које су тражили породица и високи функционери Социјалистичке партије Србије, да се Милошевић сахрани у Београду уз државне почасти, сахрањен је у дворишту породичне куће своје супруге Мирјане Марковић у Пожаревцу.После вишечасовних опроштаја и говора у Београду и Пожаревцу, сахрана је обављена у сумрак. Сахрани, која је обављена без верског обреда, није присуствовао нико од чланова најуже породице јер, како су навели, нису добили довољне гаранције за своју безбедност.
Милошевићева супруга Мирјана Марковић напустила је земљу 23. фебруара 2003. године, а син Марко је отишао одмах пошто је Милошевић 5. октобра 2000. године био принуђен да призна пораз на изборима за председника СР Југославије. Обоје данас живе у Русији, а кћерка Марија у Црној Гори.
Сахрани су присуствовали највиши функционери СПС-а, изузев потоњег председника социјалиста Ивице Дачића, као и тадашњи заменик председника СРС Томислав Николић, председник руске Комунистичке партије Генадиј Зјуганов, посланик Думе Сергеј Бабурин и генерал Леонид Ивашов, као и бивши амерички државни тужилац Ремзи Кларк.
Тело Слободана Милошевића допремљено је из Хага у Београд 15. марта 2006. године, а наредног дана ковчег с телом је био изложен у Музеју „25. мај“, у оквиру музејског комплекса на Дедињу.
Хиљаде људи су прошле поред ковчега. Истог дана више десетина хиљада присталица бившег председника Србије и Југославије окупило се испред Скупштине Србије и Црне Горе у центру Београда, где је на покривеној бини био изложен ковчег са његовим телом.
Говор на Газиместану
Камен-међаш Милошевићеве каријере од којег је почела његова, више од деценије дуга неприкосновена владавина, јесте говор 28. јуна 1989. на Газиместану на прослави 600 година Косовске битке којој је присуствовало око милион људи.Убрзо потом уследио је распад СФРЈ, прво кратки словеначки рат, па два разорна у Хрватској и БиХ, и на крају сукоб на Косову и бомбардовање СР Југославије.
Био је неприкосновени лидер Социјалистичке партије Србије, два пута председник Србије, а потом председник СР Југославије.
Десетогодишња аутократска владавина Слободана Милошевића завршена је 2000. победом кандидата удружене Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ.
После победе ДОС-а на тим изборима, 24. септембра 2000. година, не желећи да призна пораз, СПС и њен лидер су изазвали постизборну кризу која је запретила грађанским ратом у Србији. Криза је окончана 5. октобра после масовних демонстрација грађана широм Србије.
Хапшење Милошевића
Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. године због злоупотребе службеног положаја, непуних шест месеци пошто је окончана његова владавина.Због злочина током сукоба на Косову, Хашки трибунал је против Милошевића подигао оптужницу 27. маја 1999. године, због злочина у Хрватској 9. октобра 2001. године, а 23. новембра исте године и због злочина над Муслиманима и Хрватима у БиХ.
На основу Уредбе Владе Србије, Милошевић је Хашком трибуналу изручен 28. јуна 2001. године, тачно 12 година после говора на Газиместану.
Суђење Милошевићу у Хагу почело је 12. фебруара 2002. године. Хашки процес против Милошевића, прекидан више пута због његовог лошег здравственог стања, трајао је четири године, а окончан је његовом смрћу у 64. години.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com