Дан сећања на жртве Холокауста

2970460_staro-sajmiste-tt
Србија као неодвојиви део свог постојања гаји антифашистичку традицију, сећајући се жртава које је положила у Другом светском рату, поручио је Ивица Дачић на централној свечаности посвећеној Дану сећања на жртве Холокауста.
Премијер Ивица Дачић истакао је да су бројне жртве тог рата последица идеологија нетолеранције и мржња и опомена коју морамо да усвојимо како се слични трагични догађаји не би дешавали и у нашем веку.“Идеја уније европских држава настала је као производ победе над фашизмом и најзначајнији је мировни пројекат у историји нашег континента. Управо следећи антифашистичке вредности Србија чини крупне кораке ка евроинтеграцијама“, рекао је Дачић.
Према његовим речима, данас је Србија истински демократска држава заснована на поштовању Устава, закона, људских и грађанских права и слобода, и земља у којој се спроводе реформе и која своје интересе брани искључиво дипломатским средствима.
Србија је, како је истакао, значајан чинилац и гарант мира и стабилностина на Западном Балкану, а турбулентна прошлост за њу није препрека успостављању добросуседских односа заснованих на поштовању територијалног интегритета и суверенитета.
„Грађани Србије, наша је прошлост важан сегмент нашег идентитета и истовремено пружа основу да садашњост и будућност учинимо просперитетном. Искључиво од нас зависи да ли ћемо се прихватити изазова и потомцима оставити демократску и грађанску државу“, рекао је Дачић.
Премијер је грађане позвао да се окупе око заједничких циљева и наставе да Србију граде као домовину равноправних и слободних грађана, чиме ће се остварити и жеље предака, победника у Другом светском рату.
Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату обележен је у присуству породица жртава, представника више министарстава и дипломатског кора, полагањем венаца код споменика Жртвама геноцида који се налази у оквиру комплекса некадашњег нацистичког логора смрти Старо сајмиште.
Церемонији су присуствовали и представници Савеза јеврејских општина Србије и Савета ромске националне мањине.
Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату обележава се 22. априла у спомен на пробој заточеника концентрационог логора „Јасеновац“ у квислиншкој творевини Независној Држави Хрватској 1945. године.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com