Додик: Сукоб две концепције у БиХ

Milorad-Dodik
Мислим да БиХ није могуће градити на принципима тоталног неповерења, рекао је Милорад Додик. Истиче да не треба олако узимати изјаве Реџепа Тајипа Ердогана о БиХ и подршци само муслиманима. Председник Републике Српске је подржао Израел у одбрани народа и територије.
Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је вечерас за РТРС да се на нивоу БиХ не може одржати ниједан договор и да су за то одговорни бошњачки политичари, преноси Бета.Да договор на нивоу БиХ није могућ потврђује, рекао је Додик, и то што није постављен директор Регулаторне агенције за комуникације (РАК) Срђан Рајчевић, иако је приликом формирања Савета министара БиХ договорено да директор РАК буде Србин, и за то је спроведена потребна процедура.
„Мислим да је БиХ није могуће градити на принципима тоталног неповерења. Настојања многих да у БиХ направе приступ у стилу да су проблем само политичари, говори о томе да се покушавају заменити тезе. Овде је сукоб концепција – једне централизоване и права које имамо на аутономију“, рекао је Додик.
Говорећи за РТРС, председник РС је подржао Израел у одбрани народа и територије, а истакао да жели да тамошњи сукоб престане што пре и да не буде страдање ни Израелаца, ни Палестинаца.
Коментаришући то што се председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, због израелског напада на Газу, није састао с амбасадором Израела за БиХ Давидом Коеном, Додик је рекао да је важнија Изетбеговићева порука да „очекује да ће муслимани једног дана толико ојачати да ће морати реаговати и Немачка и САД како треба“.
„Можете ли мислити на којем смо ми месту, када они поручују таквим велесилама да морају да поштују то што муслимани мисле“, рекао је Додик.
Додик је поновио да у РС не треба олако узимати изјаве премијера Турске Реџепа Тајипа Ердогана о БиХ и подршци само муслиманима.
Навео је и да су РС потребни поштени октобарски избори, а био је потребан и фер договор који је његова странка, СНСД, покушала да оствари са СДС-ом на нивоу БиХ, али то није успело.
„Сада сам помало тужан што то није успело“, рекао је Додик и додао да би у том случају била „релаксирана ситуација у РС, а видимо шта се дешава у Федерацији БиХ“.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com