Економија дефинише будућност Балкана

3277177_vucic-ttt
Премијер Србије Александар Вучић поручио је да будућност Западног Балкана неће више одређивати политика, већ економија. Србија је јединствено тржиште за инвеститоре, поручује премијер.
Александар Вучић је рекао да „политика више није тако важна“, већ је економија та која дефинише будућност Западног Балкана, преноси Танјуг.
„Србија је посвећена путу ка ЕУ, нећемо никога да молимо да нас прихвати; ми морамо да спроведемо реформе да то заслужимо“, рекао је Вучић на почетку предавања у Лондонској школи економије.
Пред препуним амфитеатром премијер Вучић је студентима одржао говор на тему „Поглед у будућност – Србија и Западни Балкан у Европској унији“.
Вучић је поручио да је Србија јединствено тржиште за инвеститоре и да, улажући у инфраструктуру и побољшање свог инвестиционог амбијента, има потенцијал да постане трговински центар не само у региону већ и шире.
Током обраћања студентима, српски премијер је истакао да заједно морамо поново да изградимо регион као место у коме влада слобода и напредује отворено друштво.
„Али за мене највећи изазов у региону није политичког већ економског карактера, зато што су економске тешкоће те које бацају мрачну сенку на наша стремљења“, нагласио је Вучић.
Премијер је додао да је Србија прва у региону спровела фискалну консолидацију без икакве спољне интервенције, како би успешно превазишла финансијске тешкоће.
„Сада смо више него икада раније охрабрени да идемо даље и учинимо више како бисмо променили тешку ситуацију у којој се наша земља налази“, навео је Вучић.
Оно што уједињује и покреће све реформе је, како каже, потреба за политичком храброшћу.
„Потребна нам је политичка храброст да владамо јавном потрошњом, политичка храброст да спроведемо неопходне реформе у области рада, и политичка храброст да се чврсто држимо пута ка остваривању веће регионалне стабилности и економских могућности“, истакао је Вучић.
Премијер је навео да Србија има добре односе са Русијом, Уједињеним Арапским Емиратима, Кином, али је истакао да је најважнија ствар „модернизација и наставак реформи“.
„Нисмо идеални, али напорно радимо покушавајући да учинимо Србију бољом за наш народ“, рекао је Вучић.Говорећи о недавном инциденту на утакмици Србија – Албанија, Вучић је рекао да је „чак и Уефа одлучила да Србији додели победу од три-нула због албанског дрона, и да је цео инцидент изазвала застава“.
Када је реч о односима са Албанијом, Вучић је подсетио да је недавно, после много година, поново успостављена авионска линија од Београда до Тиране и да је то добар знак.
O односима две земље треба говорити без страсти и треба се усредсредити на повезивање економија Србије и Албаније, рекао је Вучић.
На питање о недавној посети руског председника Владимира Путина Београду, Вучић је рекао да је улога Русије у ослобађању Београда очигледан разлог зашто је Путин позван на параду.
„Србија жели да одржи добре односе с Русијом, али то неће променити њен стратешки циљ – улазак у ЕУ“, рекао је премијер.
Поводом гасовода „Јужни ток“, Вучић је рекао да је Србија потписала добар уговор с Русијом, али да је одлучила да не почиње радове пошто је то сад питање у односима ЕУ и Русије.
Вучић је истакао да су аутомобилска индустрија, ИТ и рударство кључни сектори за развој Србије.
На питање о визном режиму с Великом Британијом, Вучић је рекао да је Београд више пута тражио ублажавање тог режима, и да ће то опет сутра тражити када буде разговарао с представницима британске владе.
Уочи предавања, Вучић је истакао да Србија доноси тешке одлуке, без притисака са стране.
Премијер Вучић је у дводневној посети Великој Британији, током које ће се састати и са британским министром спољних послова Филипом Хамондом и градоначелником Лондона Борисом Џонсоном.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com