ЕУ са 30 милиона помаже поплављенима

3125773_untitled-2
У Обреновцу је потписан уговор о одобравању 30 милиона евра помоћи из претприступних фондова ЕУ за санирање последица поплава у 24 општине у Србији.
Споразум о одобравању бесповратних средстава потписали су министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадрaнка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.
Давенпорт и Јоксимовић изразили су очекивање да ће Србија добити и додатна бесповратна средства из европског Фонда солидарности у висини од 40 до 50 милиона евра.
„Србија ће имати исти приступ тим фондовима као да је већ постала чланица ЕУ“, рекао је Давенпорт на конференцији за новинаре приликом потписивања споразума у обреновачкој Гимназији.
Према његовим речима, Србија до прве половине августа треба да поднесе захтев за та додатна средства о којем ће ЕУ одлучити до краја године.
Јоксимовићева је изјавила да је прошле седмице европском комесару за регионални развој Јоханесу Хану предала нацрт верзије апликације за средства из Фонда солидарности, а реч је о, како је прецизирала, додатним бесповратним средствима у вредности од 40 до 50 милиона евра.
„Очекујем да ћемо то идуће недеље, можда чак и у понедељак, усвојити на Влади, што значи да ћемо онда званично идуће недеље аплицирати, пре последњег термина који имамо на располагању“, рекла је министарка.
Јоксимовићева је, такође, навела да је у програмирању претприступних ИПА фондова 2014. године око 50 милиона евра преусмерено за санацију штете после поплава.
Укупно између 150 и 160 милиона евра бесповратних средстава помоћи долази из ЕУ за санирање последица поплава, истакла је она и закључила да је ЕУ највећи донатор бесповратне помоћи Србији.
Гимназија у Обреновцу, где је одржана свечаност потписивања, једна је од установа која ће бити обновљена тим средствима (214.500 евра).
За обнову јавних установа у 24 српске општине биће издвојено 14 милиона евра, за чишћење и обнову приватних стамбених кућа осам милиона евра, а исто толико биће издвојено и за подршку поновном покретању пољопривредне производње.
Пројекте обнове спроводиће организације Уједињених нација: УНОПС (Канцеларија УН за пројектне услуге) и ФАО (Организација УН за пољопривреду и храну), као и три велике невладине организације – АСБ (Арбеитер Самаритер Бунд), ДРЦ (Дански савет за избеглице) и ХЕЛП (немачка организација за пружање помоћи у обнови и изградњи поплављених подручја).
Потписивању споразума присуствовали су и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, шеф канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић и менаџер Пројектног центра УНОПС у Србији Грем Тиндал.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com