Коштуница напустио ДСС

Vojislav Kostunica
Оснивач и дугогодишњи председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница саопштио је да напушта ту странку јер је она на седници Изборне скупштине напустила идеју политичке неутралности. Санда Рашковић Ивић каже да је Коштуница напустио странку када је најтеже.
Војислав Коштуница је рекао да је недавна седница Скупштине ДСС-а показала да странка, из прагматичних и тобоже тактичких разлога жели да се окрене идеји ‘суверенизма’, која у политици има различита и неодређена значења.
„Она не може бити замена за политичку неутралност, јасно и одсечно српско становиште и став да Србија, сарађујући са свима, нипошто не треба да буде члан ЕУ“, рекао је Коштуница за агенцију Бета.
„Како ово сматрам суштинским изневеравањем Програма, донео сам одлуку да напустим ДСС. Желим на крају да се захвалим свим пријатељима који су се борили за идеје на којима је настала и деловала Демократска странка Србије“, навео је Коштуница.
Коштуница је додао да је прошло више од пола године од када је поднео оставку на место председника ДСС-а и повукао се из политичког живота.
Према његовим речима, све то време није давао изјаве медијима и једино је одговорио на писмо Извршног одбора ДСС-а у ком је подсетио на неколико руководећих начела Странке.
„Кроз све притиске, искушења и у најтежим околностима, грађени су демократски и национални идентитет Странке и њена државотворна политика. Најјачи израз и симбол те политике данас је идеја политичке неутралности“, додао је Коштуница.
Према његовим речима, то је идеја чију вредност потврђују све учесталија упозорења и претње из ЕУ и водећих западних амбасада у Београду да Србија не може да буде неутрална већ да мора наставити да доказује своју припадност и безрезервну лојалност тзв. евроатлантској заједници, и то на своју штету.
Коштуница је закључио да је због напуштања те идеје на седници Изборне скупштине ДСС-а и он одлучио да напусти странку.
На седници Скупштине ДСС-а за председницу је изабрана Санда Рашковић Ивић, која је убедљиво победила противкандидата Милоша Алигрудића.
Рашковић Ивић: Кошšтуница изневерио странку када је најтеже
Санда Рашковић Ивић поручила је да јој је жао што је Војислав Коштуница напустио ДСС али и оценила да је изневерио чланство, јер је странку напустио када је најтеже.
У изјави за Танјуг она је негирала оцену бившег лидера ДСС да је странка одступила од политичког програма.
„Одговорно тврдим да нисмо одступили од политичког програма. Добила сам двотрећинску већину на скупштини странке коју сигурно не бих добила да је странка напустила свој политички програм“, навела је Рашковић Ивић и позвала људе у странци да остану јединствени.
„Странку чине људи, програм и идеје, а све то имамо“, рекла је Ивић Рашковић и подсетила да странка и њена политика морају да буду увек и изнад интереса и расположења сваког појединца.
„А мој посао и посао свих нас у странци ће бити да направимо већу гужву на уласку у странку, а то значи да нам се људи прикључују, а не да излазе из странке“, нагласила је Ивић.
Поновила је да је привржена идејама странке, у које спада и политичка неутралност, а ако се већ говори о томе ко је шта изневерио, додала је,
„Коштуница је тај који је изневерио чланство ДС С пошто је као дугогодишњи председник напустио странку када је најтеже“.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com