Мађарска против нових санкција Русији

25
Мађарска се противи да Европска унија уведе нову серију економских санкција Русији због њене интервенције у Украјини, изјавио премијер те земље Виктор Орбан.
Увођење економских санкција Русији, због кризе у Украјини, није у интересу Европе, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан, преноси Ројтерс.“Ово би била трећа серија економских санкција и био би успех да их избегнемо јер то није у интересу Европе, а још мање Мађарске“, рекао је Орбан за економски дневник Вилагаздашаг.
Он је рекао да за сада украјинска криза и политичке санкције нису нанеле штету мађарском нуклеарном споразуму са Москвом и да се нада да ће тако и остати.
Мађарска обезбеђује око 80 процената својих потреба за гасом увозом из Русије, а недавно је потписан и уговор, вредан 10 милијарди евра, са руским државним гигантом за атомску енергију „Росатомом“ о проширењу мађарске нуклеарне електране „Пакс“, главним прозвођачем струје у земљи, наводи Ројтерс.
Русија је, такође, највећи трговински партнер Мађарске ван ЕУ, са прометом од преко две и по милијарде еура у прошлој години.
На основу порука које су стигле у прошлој седмици из бивших комунистичких држава чланица ЕУ може се закључити да њихови лидери неће подржати увођење нове рунде санкција на трговинске и економске односе са Москвом.
Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да Запад није достигао фазу која подразумева наметање економских санкција Русији и да нема ништа против да немачке фирме сарађују са руским.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com