ММФ од Србије очекује додатну штедњу

2874897_mmf-t
Мисија ММФ-а боравиће у Србији до 13. марата. Циљ доласка је сагледавање стања у јавним финансијама. ММФ ће од Србије највероватније тражити додатну штедњу, каже за РТС државни секретар у Министарству финансија Никола Ћорсовић.
У Београд долази Мисија Међународног монетарног фонда да би сагледала стање у јавним финансијама. Делегација ММФ-а, коју предводи Зузана Мургасова, боравиће у Србији до 13. марта.Државни секретар у Министарству финансија Никола Ћорсовић у изјави за РТС напомиње да је реч о техничким разговорима и да се неће водити преговори о новом аранжману из предострожности, већ да је долазак Мисије почетак припреме за преговоре, који се очекују после формирања владе.
„Ово је почетак целокупне припреме за преговоре. Они ће ићи у снимак стања, анализираће се извршење буџета за 2013. годину и извршење буџета у ова два месеца“, рекао је Ћорсовић.
Нагласио је да ће се тек након снимања стања развијати сценарио и онда ће се причати како би изгледао нови аранжман.
Државни секретар је појаснио да ће мисија ММФ-а након ових разговора формирати своје мишљење и додао да ће највероватније тражити нове уштеде.
„Они ће од нас очекивати дугорочну одрживост јавних финансија, што значи смањење дефицита, а што подразумева спровођење реформи, решавање приватизација, решавање питања проблема у реструктурирању. То су проблеми који су занемаривани у претходном периоду. Они ће највероватније тражити и додатну штедњу“, закључио је Ћорсовић.
Није, међутим, желео да прејудицира на који начин би те уштеде могле да буду остварене, односно, да ли ће ММФ тражити смањење плата и пензија.
Евентуални преговори о склапању новог аранжамана ММФ-а са Србијом могли би да почну тек после формирања нове владе Србије, након превремених парламентраних избора 16. марта. Ћорсовић очекује да ће то бити у јуну или јулу.
Посета мисије ММФ-а Србији била је заказана пре расписивања превремених избора.
Влада Србије, која је сада у оставци, најављивала је да је спремна за преговоре са ММФ-ом о аражману из предострожности, без повлачења новца, који ће помоћи у спровођењу планираних реформи и страним инвеститорима послати јасан сигнал да је Србија сигурно, стабилно и атрактивно тржиште.
Последњи аранжман Србије и ММФ-а склопљен је крајем септембра 2011, а замрзнут у фебруару наредне године, јер је буџет за 2012. одступио од договореног фискалног програма.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com