Нова рунда дијалога Београда и Приштине

01
Премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић састаће се с високом представницом Европске уније Кетрин Ештон и косовским премијером Хашимом Тачијем.У Бриселу ће бити одржана нова рунда дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине. Разговараће се о правосуђу и формирању Заједнице српских општина, а на столу ће бити и нове теме, попут спорног Предлога закона о изборима на Косову и Метохији.
Министар задужен за Косово и Метохију Александар Вулин очекује тешке преговоре јер, како каже, од Србије ће се тражити и оно што може, али и оно што не може да да.
Ипак, наша делегација је спремна – разговорима ће, каже, приступити као да су најважнији и први.
„Хоћемо да покажемо да се посвећеност Бриселском споразуму и даљим преговорима Владе Србије, када год буде формирана, неће променити“, рекао је Вулин.
Нова тема која ће се наћи на бриселском столу спорна је за нашу делегацију јер умањује права Срба и других заједница.
Наиме, према Предлогу закона о изборима на Косову, у бирачком списку моћи ће да буду само косовски држављани, тако да расељени и Срби који немају нова, послератна документа, неће имати право гласа.
Предлог су недавно критиковали и у Централној изборној комисији.
„Ми ћемо имати ситуацију да ће се бирачко тело смањити на 40 хиљада. Што је драстично и што може да се назове дискриминаторским законом. Члан 108 је врло проблематичан. Расподела места која се освоје у парламенту. Нама остаје 10 загарантованих места и то не може да се промени, али се резервисана места бришу“, рекао члан Централне изборне комисије Ненад Рикало.
Уочи наставка преговора Београда и Приштине, из српске делегације поручују да ће разговори захтевати доста дипломатије и храбрости, те да ће тражити све што мора да се обезбеди Србима у Покрајини.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com