Нови аутомобили коче продају

2988593_car-show-t
Продаја нових аутомобила све више пада и поред салона аутомобила који је овог пролећа одржан у Београду. Ако се тај тренд настави, многи продавци отићи ће ове године под стечај, а неколико хиљада механичара, лимара и фарбара остати без посла.
Продаја прошле, али и првих месеци ове године је на нивоу деведесетих. Податак да је 2008. продато 56.000 нових аутомобила у Србији, а лане тек нешто више од 20.000 све говори. У марту су поједини веома познати брендови имали двоцифрене продајне резултате које имају дневне продаје у неким већим европским метроплома. Ни сајам аутомобила, који је одржан у марту, није дао жељене ефекте, кажу увозници.Миодраг Остојић из „Опел Србије“ каже да планирана продаја није остварена и да су резултати лошији од очекиванх.
„Нико од колега из других брендова није задовољан. И продаја у марту резултат је компензација самањење продаје у јануару и фебруару“, каже Остојић.
У продаји је посебно подбацио март месец. Председник Удружења увозника аутомобила и делова Милош Петровић каже да је укупна продаја у марту била 2.000 возила, што је испод сваког очекивања с обзиром на сајам.
„Ако упоређујемо са сатбилинијим годинама, то је три пута мање месечна продаја него што се раније продавало“, рекао је Петровић.
У Удружењу увозника поздрављају акцију државе да пооштри увоз половних возила новим правилником. Тиме ће се створити услови за какву-такву легалну конкуренцију између половњака и нових возила.
Још један предлог је да се већ од јесени стандарди помере са еуро 3 норми на еуро 4.
„Удружење увозника возила и делова донело је закључак да се иде на повећање стандарда, да ли ће то бити еуро 5 или еуро 4, видећемо. У сваком случају, треба ићи на повећање стандарда јер у сваком облику то доноси побољшање квалитета возила која се увозе у нашу земљу“, рекао је Душан Цинцар из „Шкода АутоЧачак“.
Методом продаје „старо за ново“ могла би значајније да се повећа продаја. Ова мера, кажу стручњаци, била би добра и за државу и за увознике, али се на њено поновно увођење чека већ две деценије.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com