Одлука о поскупљењу струје до краја месеца

3120399_obradovic-t
До краја месеца знаћемо да ли ће бити повећања цене електричне енергије, а то ће највише зависити од средстава која ће ЕПС добити за санацију штете од поплава, каже за РТС први човек ЕПС-а Александар Обрадовић. Апсолутни приоритет је оспособљавање Рударског басена „Колубара“ до зиме, истиче Обрадовић.
В. д. директора „Електропривреде Србије“ Александар Обрадовић објашњава да је у овом тренутку највећи приоритет оспособљавање басена „Колубара“, како би радио пуним капацитетом.“Наша производња на том басену је негде око 90.000 тона угља дневно, а данас смо негде на 45.000. Највећи проблем је угаљ од којег се добија 70 одсто електричне енергије у Србији и ту се води највећа битка за ЕПС“, рекао је Обрадовић гостујући у Дневнику РТС-а.
Истиче да реорганизација ЕПС-а никада није била потребнија.
„С једне стране, боримо се да одржимо систем енергетски стабилним, а с друге стране морамо да учинимо све да се ти трошкови што више оборе. Морамо да будемо што ефикаснији, а простора за грешке нема“, објашњава Обрадовић.
Нада се да ће исушивање копа Тамнаве Запад, које је четврто највеће језеро у Србији са близу 200 милиона кубика воде, бити готово и за мање од 105 дана, колики је рок. Тендер ће бити објављен данас, најкасније сутра, а рок за пријаве је 15 дана.
„Мањи коп се оспособљава и до краја августа би требало да кренемо са додатном производњом од 25.000 тона. Тендер радимо у сарадњи са Светском банком и позивамо највеће светске компаније да помогну јер је ово проблем светских размера“, поручује Обрадовић.
Објашњава да ЕПС и у нормалним околностима увози и извози електричну енергију, али да је због поплава увоз струје повећан.
„Ако успемо да у што краћем периоду оспособимо коп ‘Колубара’, ситуација ће бити другачија. Повећање цене струје не би решило проблем“, каже Александар Обрадовић.
Објашњава ипак да је ситуација веома озбиљна и да ће се до краја месеца знати да ли ће бити повећања цене струје.
„Одлука ће зависити од тога колико средстава ће бити обезбеђено за санацију од поплава. Ако средства приоритетно буду упућена ЕПС-у, онда простора за повећање цене струје неће бити“, поручује Обрадовић.
Говорећи о избору генералног директора „Електропривреде Србије“, истиче да је тај избор у току и да је транспарентан.
„Конкурс је отворен од прошле године, а систем ЕПС-а мора да води најјачи кандидат. Ко ће то бити од пријављених 80 кандидата, знаћемо ускоро“, каже Обрадовић.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com