Отворена врата за покрајинске изборе?

Напредњаци уверени да су се после изборног резултата 16. марта стекли услови за ванредне изборе и у Војводини. Иштван Пастор поручује да ће избора бити само ако се за то створе законски услови. Демократе предлажу изборе до краја године, али прво усвајање Статута и измену Устава.
После освајања великог броја гласова напредњака у Војводини, где власт држе демократе, поставило се питање да ли је 16. март отворио врата за покрајинске изборе. Напредњаци су уверени да ће таквих избора ускоро бити, док је од демократа стигао став да би се усвајањем Статута Покрајине и изменама Устава стекли услови да се избори одрже до краја године.Изборна воља бирача у европском региону будућности за две године битно је промењена. Са првог места из 2012, војвођански бирачи спустили су демократе на пето. Напредњаке – попели на прво.
Демократе које са коалиционим парнерима имају готово двотрећинску већину у парламенту, предлажу рок и услове – избори до краја године, ако би се пре тога усвојио Статут и изменио Устав. То, додају, није став коалиције, већ позив на сарадњу.
„Већина у покрајинском парламенту није под упитом. Нема разлога да не разговарамо са новом републичком владом о свим тим питањима, укључујући и превремене изборе око којих се након свега итекако може са основом разговарати“, каже функционер ДС-а Драгослав Петровић.
Док су свежи утисци изазвани изборним резултатима ватрене изјаве очекиване су од напредњака, али не и од коалиционих партнера, каже председник војвођанског парламента.
„Морам да кажем да Скуптшина АП Војводине није играчка за дневнополитичко препуцавање и прикривање чињенице да је краљ го. Кажем да ће превремених парламентарних избора бити кад се за то створе услови“, каже лидер СВМ-а Иштван Пастор.
Лига социјалдемократа Војводине на листи са Новом демократском странком у Војводини је освојила одсто више него демократе.
Позивају на разговор, а уколико договора не буде било, предлажу реконструкцију или изборе, за које кажу да су последња опција.
„Мени личи на почетак кампање ако до ње дође, одједном ће сви постати велики аутономаши и заговорници војођанских интереса, заборављајући да када су то могли да ураде држли у фиоци“, оцењује функционер ЛСВ-а Бојан Костреш.
Воља грађана, показана је на изборима, тврде напредњаци. Не желе, кажу, насилно преузимање власти, већ да се та воља поштује.
„Идеја је да се дијалогом дефинишу рокови за дефинисање ванредних покрајинских избора и доношење оних аката који су нужни да би Војводина функционисала. Не можемо бити таоци било ког појединца па макар се радило о његовом величанству Бојану Пајтићу, можемо само служити земљи“, каже функционер СНС-а Игор Мировић.
Аналитичари тврде и да се избори не распишу не би био прекршен ниједан закон, али упозоравају да се нове политичке околности не могу игнорисати.
„По свим параметрима се види да је ДС мање-више носилац те власти, оно што је евидентно је да су освојили релативно мали број гласова – негде око пет до шест процената. Друга је ствар да је ДС имала 15 до 20 одсто гласова то би била потпуно другачији односи“, каже аналитичар Ђорђе Вуковић.
„Говорим то из искуства ранијих дешавања где су неке политичке власти 2000. године одустајале од републичке власти када су видели какви су били резултати савезних избора“, додаје Вуковић.
Скупштину Аутономне Покрајине Војводине чини 58 одборника Демократске странке, 10 одборника Лиге социладемократа и седам одборника Савеза војвођанских Мађара.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com