Потребно убрзати процедуре за извоз у Русију

3254232_snezana-t
Министарка Снежана Богосављевић Бошковић каже за РТС да је проширен асортиман производа за извоз на руско тржиште, као и да се јављају нови произвођачи који желе да извозе у Русију. Убрзан је један део процедура, али то није довољно, истиче министарка.
Снежана Богосављевић Бошковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је са руском страном постигнут договор да контролу приликом извоза производа од меса и млека спроводе наше службе, као и да је убрзан један део процедура приликом извоза у Русију.
Ипак, напомиње да то није довољно, јер да би неки нови објекти из Србије могли да извозе у Русију потребно је да буду на одобреном списку.
„Ми смо разговарали о шест објеката који су прошли проверу квалитета, а нису на списку одобрених… С руске стране цео посао је завршен, али је потребно да се добије одобрење од земаља партнера Русије“, каже Богосављевић Бошковић истичући да се та одлука очекује у року од месец дана.Током боравка српске делегације у Русији тема разговора била је и проширење асортимана производа од меса.
„Заинтересовани смо да нам се врати извоз меса у комадима, који производњу меса чине рентабилнијом и економичнијом. Наишли смо на подршку и већ смо упутили званичан допис и захтев, а верујем да ћемо брзо добити и позитиван одговор“, каже министарка.
Истиче да је реч о великој подршци, али и озбиљним захтевима које морају имати у виду сви они који се баве извозом производа на руско тржиште. Додаје и да Србија мора да гарантује за квалитет и порекло тих производа.
„С обзиром на то да смо проширили асортиман производа, уверена сам да је доста оних који могу да извезу месо и млеко у Русију“, рекла је министарка.
Коментаришући повећање извоза у Русију за 60 одсто, Богосављевић Бошковић је рекла да Министарство само обезбеђује услове, а привредници сами одлучују где ће извозити.
„Никакав трговински ембарго између Русије, Европске уније и САД нити нас обавезује нити дотиче. Ми желимо да стварамо услове да наши произвођачи извозе производе тамо где су заинтересовани“, каже министарка.
Додаје да смо ми мала земља и да, када се пореди извоз пољопривредних и прехрамбених производа из ЕУ и Србије на руско тржиште, нема разлога за бригу.
„Наш удео је свега 1,4 процента, то је мало да би неког забринуло – осим нас, да морамо много више да радимо и повећамо извоз и пољопривредну производњу“, каже министарка.
Уверена је да ће, током посете Београду, председник Руске Федерације Владимир Путин са званичницима Србије, у контексту економске сарадње, разговарати и о сарадњи две земље и у области пољопривреде.
„Заинтересованост за ову сарадњу показао је и (премијер Дмитриј) Медведев када је недавно у оквиру отварања великог пољопривредног сајма у Москви ‘Златна јесен’ заједно са министром (Николајем) Фјодоровом посетио штанд Србије. Тада смо колега Фјодоров и ја добили подршку од Медведева да наставимо иначе добру, успостављену добру сарадњу и да је убудуће унапредимо и увећамо“, рекла је министарка.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com