Притворен Оливер Ивановић

Међународни тужилац издао налог за хапшење Оливера Ивановића, а захтев да он остане у притвору предат је суду, саопштио Еулекс. Ивановић се сумњичи за учешће у ратним злочинима и тешком убиству, наводи се у саопштењу. Одржан протест Срба због захтева за хапшење.
Еулекс је саопштио да је међународни тужилац издао налог за хапшење лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, а захтев да он остане у притвору предат је суду.
У саопштењу се наводи да је Ивановић добровољно дошао у полицијску станицу око 11 часова у северној Митровици, после договора међународног тужиоца из Канцеларије Специјалног Тужилаштва Косова (КСТК) са његовим адвокатом.
Тужилац је саслушао Ивановића, као осумњиченог у истрази о ратним злочинима која је у току, као и о наводима о тешком убиству почињеном после конфликта.
Испитивање је завршено око 19 часова и тужилац је издао налог за хапшење и затражио од суда да размотри захтев за одређивање притвора, стоји у саопштењу, уз напомену да је то све што Еулекс у овом тренутку може да каже.
Ивановићев адвокат Небојша Влајић рекао је да је Ивановић осумњичен за два тешка кривична дела која су почињена 1999. и 2000. године, а у којима су страдали косовски Албанци. Адвокат је одбацио могућност Ивановићеве одговорности.
Протест због захтева за хапшење
Више десетина грађана северне Косовске Митровице, међу којима су одборници и симпатизери Грађанске листе „Србија, демократија, правда“ окупило се вечерас у центру града, протестујући због захтева за хапшење Ивановића.Они су од Еулекса тражили објашњење за захтев тужиоца да се Ивановићу одреди притвор након саслушања у вези са ратним злочинима.
После састанка са представницима Еулекса, представници СДП рекли су да ће сутра и наредних дана у Косовској Митровици бити организовани протести грађана у случају да се Ивановићу не омогући одбрана са слободе.
Представници СДП-а су, такође, најавили да ће одборници те листе напустити скупштине општине на северу Косова уколико Ивановић до сутра не буде пуштен.
Ксенија Божовић из СДП-а изјавила је новинарима да су разговарали са регионалним координатором Еулекса, који их је информисао због чега је Ивановић приведен, и истакла да захтевају његово хитно пуштање на слободу.
Божовићева је претходно изјавила да остаје простор за сумњу да захтев за притвор Оливера Ивановића има политичку позадину.
Упитана да каже да ли је могуће да иза захтева да се Ивановићу одреди притвор стоје политички мотиви она је казала да може само да се сумња у то.
„Ако је нешто што се десило пре 14 година а тек сада је човек позван на информативни разговор, то је мало дискутабилно“, рекла је Божовићева, подсетивши да је у среду последњи датум за пријаву кандидата за градоначелника Северне Митровице.
То ствара сумња али треба сачекати и видети шта је заиста позадина овог случаја, додала је Божовићева.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com