Проблем неисплаћивања зарада мора да реши држава

3123659_jankovic-t
Заштитник грађана Саша Јанковић поручује да је на држави да, обезбеђивањем јаче и одговорније инспекције, реши проблем неисплаћивања зарада. Ко исплаћује зараде на време контролише свега 250 инспектора.
Сваком четвртом запосленом плате касне неколико месеци, а 56.000 ради, а не прима зараду. Гостујући у Дневнику РТС-а, Заштитник грађана је рекао да само држава може да натера послодавце да поштују законе и да исплате радницима зараде, јер само она има ту моћ.Највећи проблем је, каже Јанковић, то што се спровођење закона своди на појединца. У ситуацији када имамо више радника него радних места, послодавцу је јефтиније да не поштује закон.
„С једне стране, на држави је да обезбеди спровођење закона јачом, снажнијом и одговорнијом инспекцијом. Наши инспектири рада веома често нису одговорни. С друге стране, суд мора крајње да примени закон, а наши судови су неделотворни и спори“, истиче Јанковић.
Говорећи о изменама Закона о раду којима је омогућено да радник своје потраживање наплати меницом, Заштитник грађана је рекао да је то мали помак у решавању овог проблема јер се поново терет извршавања закона своди на радника.
„Није радник у ситуацији да се тужи са послодавцем, поготово у малом месту, кад сутра зна да ће сви у том малом месту знати за тај случај. Држава мора бити проактивна, а не да чека да дође до нагомилавања проблема“, наводи Јанковић.
Један од проблема је што не постоји евиденција ко исплаћује зараде, као „стуб срама“ у Хрватској. Јанковић објашњава да би такав механизам могао да помогне. Међутим, како каже, то не сме бити једина инстанца.
„Када држава буде доследна, онда сви ови додатни механизми могу да помогну. До тада, у ситуацији смо, да ‘забијамо нож у леђа’ радницима. Поготово што смо законом увели застаревање неисплаћених надница“, рекао је Јанковић.
Један од сигнала да радници неће морати да размишљају о наплати својих плата биће и смањен број притужби које запослени подносе судовима, каже Заштитник грађана.
Јанковић је најавио да ће следеће недеље разговарати са министром за рад Александром Вулином, када ће инстистирати на појачавању инспекције рада.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com