Реаговања на инцидент на утакмици

3254341_fudbal-tt
Смишљена и планирана политичка провокација, тако политичари и аналитичари оцењују синоћњи инцидент на фудбалској утакмици Србија-Албанија.
Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је инцидент на фудбалској утакмици Србија-Албанија смишљена и унапред планирана политичка провокација и да Србија не сноси никакву одговорност за прекид утакмице.
Дачић је рекао да се овако нешто никада није догодило ни на једној фудбалској утакмици и да је унапред припремљено.
„За мене је централно питање како ће реаговати Европска унија и УЕФА, јер да је неко из Србије развио заставу ‘Велике Србије’ у Тирани или Приштини то би већ било на дневном реду Савета безбедности Уједињених нација. У овом инциденту нарочито је спорна чињеница да је то урадио брат премијера Албаније који треба овде да буде гост. Све то ставља политичку димензију на цео догађај и ово је политичка провокација“, рекао је Дачић за Блиц, преноси Танјуг.
Шеф српске дипломатије је рекао и да су током целог дана дипломате из ЕУ врšшиле притисак да се албански навијачи, које су српски органи хтели да задржžе на аеродрому, пусте на стадион, иако нису имали карте.
„Србија не сноси никакву одговорност за прекид ове утакмице“, поручио је Дачић.
Министар омладине и спорта Вања Удовичић осудио је убацивање транспарента са обележјима Велике Албаније као „недопустиву и за сваку осуду перфидну провокацију екстремиста“, и истакао да очекује да и албанска страна осуди инцидент.
„На делу је заиста брутална злоупотреба спорта од стране албанских екстремиста“, рекао је Удовичић Танјугу.
Удовичић је истакао да није било инцидената са наше стране, напротив.
„Показали смо се као добри домаћини. Ниједна ружна реч са наше стране. Чак и након ове перфидне провокације екстремиста наши навијачи су у већини показали присебност“, рекао је српски министар.
Оценио је да оваква дешавања сигурно неће позитивно утицати на односе у региону.
„Очекујемо од албанске стране да недвосмислено осуди овакво недопустиво перфидно понашање екстремиста“, закључио је Удовичић.
Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оценио је да је у оно што се догодило умешана албанска држава и неки западни центри моћи из ЕУ.
Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Анђелковић је оценио да није реч ни о каквом инциденту, него да су то систематично испланирали и спровели они који не желе да Владимир Путин посети Београд, који не желе стабилну Србију.
Указао је да је реч о покушају поларизације српског друштва, потпаљивања сукоба унутар саме Србије и вређања националног поноса.
Анђелковић је уверен да, са друге стране, нико неће албанске политичаре „прозивати због ове параде шовинизма од Тетова преко Бујановца, Косова и Метохије до Албаније“.
После прекида синоћње утакмице уследили су бројни инциденти ван терена, широм региона.
Група албанских младића гађала је каменицама парохијски дом у српском делу Ораховца.
Албански навијачи окупили су се у Приштини, Тетову, Косовској Митровици и испред српске амбасаде у Тирани, а инцидената је било и у Бечу.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com