Руска дозвола за увоз млечних производа

Mlecni proizvodi
Руски орган за надзор увоза пољопривредних производа „Росељхознадзор“ дозволио је увоз млечних производа из Србије у земље чланице Царинске уније, коју чине Белорусија, Казахстан и Русија.
Одлука је донета пошто су прихваћене гаранције српске ветеринарске службе и резултати експертске анализе који указује на то да су недавно утврђене мањкавости у испорукама неких српских фирми уклоњене, јављају РИА Новости, преноси Танјуг.“Росељхознадзор“ ће, након договора са ветеринарским службама Белорусије и Казахстана, у регистар организација укључених у производњу, прераду или складиштење производа који се испоручују Царинској унији укључити и две српске фирме, које су раније било под забраном испоруке млечних производа на ово тржиште.
Србија је једна од ретких европских земаља на које се не односе рестрикције руског увоза хране, уведене након пооштравања санкција Запада Москви.
Према подацима руске Савезне управе царина, ова земља је током 2013. увезла 1,15 милиона тона млечних производа у вредности 4,2 милијарде долара. Главни испоручиоци су били Белорусија, Украјина и неке друге европске земље, међу којима и Француска и Финска.
Русија је 7. августа увела забрану увоза меса, морских плодова, воћа, поврћа и млечних производа из САД, ЕУ, Норвешке, Канаде и Аустралије у одговор на нову рунду западних санкција.
Истовремено је затражила од неколико земаља, укључујући и Бразил, да повећају извоз хране на њено тржиште.
Неки српски произвођачи хране, нарочито воћа, пријављују пораст тражње из Русије, али су српски капацитети ограничени, пише Ројтерс.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com