Сава и Дунав не расту, штета се санира

3020862_kula-nebojsa-t
У Јамени, Сремској Митровици и Шапцу Сава опада, али су надлежни и даље на опрезу. У Београду се сутра очекује врх поплавног таласа, који, тврди градоначелник, неће угрозити престоницу. На подручјима погођеним поплавама у Србији до сада су пронађена 33 преминула.
Према подацима Хидрометеоролошког завода, Сава је код Јамене, Сремске Митровице и Шапца још увек изван границе ванредне одбране од поплава, док је ниво редовне одбране од поплава Сава превазишла у Београду.
Дунав је изнад редовне одбране од поплава у Новом Саду, Земуну, Панчеву, Смедереву и Банатској Паланци. И Тиса је изван нивоа редовне одбране од поплава, и то у Тителу.
И док је Дунав у стагнацији, Сава опада у свим местима, осим у Београду, у којем се овог викенда очекује врх поплавног таласа.
Иако се ситуација у свим угроженим подручјима стабилизује, нема места за опуштање, упозорава начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.
Влада Србије укинула је јуче ванредну ситуацију на територији целе земље, а задржала је на подручју два града – Шапца и Сремске Митровице, и у општинама где је ситуација најтежа.
То су Обреновац, Љиг, Уб, Лајковац, Осечина, Параћин, Мионица, Смедеревска Паланка, Шид, Трстеник, Косјерић, Бајина Башта, Крупањ, Мали Зворник, Коцељева и Владимирци.
У међувремену, ванредна ситуација је укинута и у Трстенику, људи се полако могу враћати у своје домове.
На подручјима погођеним поплавама у Србији до сада су пронађена 33 преминула. Евакуисано је 31.879 људи, од којих су 25.000 становници Обреновца.
Градоначелник Београда Синиша Мали тврди да је главни град Србије заштићен од таласа Саве и Дунава.
„Очекујемо да ћемо у наредна два дана имати проглашење заштите од ванредних поплава, али то су у питању центиметри, далеко испод врха бедема који смо направили“, поручио је Мали.У Обреновцу живот се полако нормализује. Враћају се грађани који то могу, а војска, Жандармерија и ветеринарске екипе помажу им у отклањању последица поплава. Власници локала позвани су да обиђу и очисте своје радње у Обреновцу.
Са нараслом и непредвидивом Савом мештани Шапца, али и волонтери из целе земље борили су се осам дана. Генерал Љубиша Диковић саопштио је јуче да је „Сава код Шапца побеђена“. Опрез је, међутим, још увек на снази због високог водостаја.
Сава и њене притоке даље брину мештане појединих сремских села. Из неких се вода још није повукла, а из других су људи исељени превентивно.
Повратка евакуисаних у села Јамена, Вишњићево и Моровић неће бити још неколико дана, док опасност од поплавног таласа потпуно не прође.
Река Босут у Моровићу расте један центиметар на сат, јер надире вода из Саве, јавља репортер РТС-а.
Клизиште код Малог Зворника, због којег је магистрални пут Лозница – Љубовија – Бајина Башта већ данима у прекиду, не мирује, тако да ће бити изграђен алтернативни пут око Малог Зворника у дужини од 11 километара.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com