Седам деценија од ослобођења Београда

Borac
На данашњи дан пре 70 година ослобођен је Београд. После вишедневних крвавих и тешких борби, припадници Народноослободилачке војске Југославије, уз помоћ совјетских савезника, ослободили су 20. октобра 1944. главни град Србије и Југославије.
У завршним борбама, које су почеле 14. октобра, погинуле су четири хиљаде бораца, а немачке снаге су изгубиле 20 хиљада људи.
Тако је окончана четворогодишња немачка окупација, током које је страдао велики број Београђана, а град претрпео огромна разарања.
Државна церемонија поводом обележавања 70. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату одржана је на Гробљу ослободилаца Београда и крај Споменика страдалим совјетским пилотима на Авали.
Венце су, између осталих, положили министар за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Александар Вулин, градоначелник Београда Синиша Мали, и представници амбасада Русије, Белорусије, Азербејџана и Украјине.
Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да се полагањем венаца на гробљу ослободилаца Београда „на неки начин завршава прослава ослобођења града у Другом светском рату“, преноси Бета.
„Мислимо да смо на достојан начин обележили тај велики јубилеј у историји нашег града и земље. У протеклих 10 дана град Београд је организовао велики број изложби и манифестација. Имали смо и феноменалну параду у четвртак“, рекао је Мали.
Оценио је да је на прави начин одата почаст онима који су своје животе дали за ослобођење града.
„Поносан сам како смо то урадили“, нагласио је Мали и додао да преузима обавезу на себе да се овај датум у будућности обележава сваке године.
Министар за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да се 20. октобра слави „слобода и истина“.
„Проста историјска истина је да је Београд ослобођен од стране Народне-ослободилачке војске у садејству Црвене армије. То је нешто што се не може и не сме политизовати. Све што је било после може се оценити на овај или онај начин“, рекао је Вулин.
Вулин је подсетио да је за четри године у Београду убијено више од 60.000 људи, а да су „неки суграђани то посматрали без протеста“.
„Када немате младост овде, лако ће вам се десити да дечаци задојени фашистичком иделогијом убију бескућнике у Рашкој, онда ће вам се лако десити да вам се насиље над сопственим народом приказује као део слободе и да се убиство некога због другачије вере, нације или идеологије прихвати као оправдана ствар,“ рекао је Вулин.
Истакaо је да је нацизам уклоњен са историјске сцене, али да није поражен.
Церемонији полагања присуствовали су и председник Скупштине града Никола Никодијевић, начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов и представници СУБНОР-а.
Испред гробља ослободиоцима Београда били су и припадници Нове комунистичке партије Србије који су носили заставе некадашње СФРЈ, транспаренте „Смрт фашизму, слобода народу“ и „Не рехабилитацији Драже Михаиловића“.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com