"Симпо" изашао из блокаде

Simpo-Fonet
Компанија „Симпо“ је изашла из блокаде, чиме се стварају услови за почетак процеса производње у појединим фабрикама већ од 15. септембра, пре свега у фабрици тапетарских производа у Врању и фабрици душека у Бујановцу, рекао је генерални директор Слађан Дисић.
Слађан Дисић је рекао Танјугу да ће остале фабрике сукцесивно кренути да раде у зависности од динамике пристизања репроматеријала из земље и иностранства.“У току су интензивни разговори и преговори са добављачима о репрограму старих обавеза које Симпо има и дефинисање нових услова сарадње у наредном периоду“, објашњава Дисић.
Он додаје да ће у току ове недеље компанију посетити добављачи кључних репроматеријала из Србије, Словеније, Бугарске, Македоније и других земаља.
Оценио је да би „Симпо“ требало да крене са већим обимом рада у свим фабрикама крајем септембра и почетком октобра јер компанија након завршетка поступка конверзије очекује да Влада размотри могућност одобравања кредита за несметано функционисање производних капацитета у кор бизнису.
Дисић је прецизирао да су пре скоро месец дана банке повукле блокаду, а да је Пореска управа исто то учинила у прошли четвртак и петак на основу закључка Владе Србије од 30. августа.
Почетком септембра је, према његовим речима одржана и ванредна седница Скупштине акционара „Симпа“ на којој је, између осталих, донета одлука о седмој емисији акција за квалификованог инвеститора, Републику Србију, по номиналној цени појединачне акције од 1.801,50 динара по акцији.
„То је цена акција по којој ће се извршити конверзија потраживања државе по основу пореза и доприноса и осталих јавних прихода у трајни улог Републике Србије у капитал ‘Симпа'“, каже Дисић.
Он каже да потраживања које државни повериоци имају према „Симпу“, а која ће се конвертовати у капитал друштва, према подацима пореских управа, износе 5,8 милијарди динара.
Он је рекао и да су у току активности које спроводи Министарство привреде са фондовима ПИО, РФЗО и Националном службом за запошљавање, као и локалним самоуправама града Врања, општинама Бујановац и Трговиште и појединих општина града Београда како би донели одлуке на бази препоруке Владе Републике Србије о конверзији њихових потраживања у капитал „Симпа“.
Да би се испоштовао рок за завршетак поступка конверзије, а то је 15. септембар, у пословном центру Симпо у Врању, 5. септембра је, како је навео, одржан састанак представника Министарства привреде, државног секретара Драгана Стевановића и помоћника министра Милуна Тривунца са представницима града Врања и општинама Бујановац и Трговиште, на коме је договорено да се убрза доношење одлука скупштина локалних самоуправа о конверзији њихових потраживања у капитал друштва.
„Тиме ће Република Србија заједно са фондовима и локалним самоуправама постати већински власник ‘Симпа’ са учешћем од близу 80 процената“, истиче Дисић.
Иначе, Дисић је још у јулу изјавио Танјугу да је „Симпо“ тада потписао са банкама уговор о мировању дугова до 31. октобра, са могућношћу продужења важења до 31. децембра, којим се регулише мировање свих доспелих рата кредита, камата и осталих накнада које компанија дугује банкама.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com