Синиша Мали градоначелник Београда

2976048_sinisa-mali-t2
Скупштина Града Београда изабрала Синишу Малог за градоначелника. За његовог заменика изабран Андреја Младеновић. Приоритет нове градске власти биће консолидација финансија, најавио је Мали.
За Синишу Малог, кога је кандидовао СНС, гласало је 79 одборника од 94 који су учествовали у гласању. За његовог заменика изабран је Андреја Младеновић из Демократске странке Србије.Нови градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је у првом обраћању одборницима у Скупштини Града да је пред новом влашћу велики посао, уз поруку да ће он бити градоначелник свих Београђана, не само оних који су гласали за листу на којој је он био.
Рекао је да је познат као човек који слуша и прихвата савете, као и да верује да ће нови тим оправдати очекивања која су пред њега постављена.
„Хвала свим одборницима на указаном поверењу, опозицији на конструктивној расправи“, рекао је Мали.
Истакао је да ће уважавати мишљење и предлоге свих одборника, јер су сви на истом задатку, наводећи да ће његова врата увек бити отоврена како би заједно помогли да Београђани живе боље.
Синиша Мали је претходно, образлажући свој програм, рекао да ће први приоритет нове власти у Београду бити консолидација градских финансија која ће се састојати у агресивним мерама штедње, смањењу непосредних трошкова и подстицању инвестиција и запослености.
Мали је навео да ће међу приоритетима бити и повећање ефикасности градске управе, али и вођење одговорне социјалне политике.
Паралелно са ребалансом републичког буџета, истакао је Мали, у наредних неколико недеља изаћи ће се и са предлогом буџета Града који ће у себи садржати предлоге мера за побољшање живота свих Београђана.
Он је рекао да се мора радити на подстицању инвестиција и запослености, наводећи да „Београд треба да буде град кранова, градилишта и дизалица“.
Рекао је да је велика част и обавеза бити кандидат за градоначелника у граду који су водила многа славна имена, наводећи и да га подршка грађана који су гласали за листу око СНС-а обавезује да спроведе корените реформе.
Мали је рекао да је Привремени орган за пет месеци успео да стабилизује градске финансије и припреми основе за нову политику, али и нагласио да је финансијска ситуација у Београду веома тешка, подсетивши да је на крају прошле године Београд имао укупне обавезе од 1,18 милијарди евра.
Истакао је да ће се Град посветити финансијској консолидацији јавних предузећа, као и да ће се радити на повећању ефикасности јавног превоза.За чланове Градског већа изабрани су Стево Таталовић, Марко Зељуг, Весна Ивић, Стево Марушић, Јасмина Милошевић, Мирјана Милутиновић, Драгомир Петронијевић, Александар Марковић, Тања Поповић, Горан Алексић, Слободан Шолевић, Ацо Петровић и Раденко Дурковић.
Пред почетак расправе о градоначелнику Београда у Скупштину Града стигао је и лидер ДС-а и бивши градоначелник Драган Ђилас.
Ђилас је честитао кандидату за градоначелника Синиши Малом и након тога напустио седницу Скупштине Града.
Градски парламент је претходно именовао Градску изборну комисију, а будући састав ГИК-а имаће 15 чланова, односно председника и шест чланова са листе СНС-а, три из ДС-а, по два из СПС-а и ДСС-а и једног из ПУПС-а.
Председник тог тела и у новом сазиву биће Зоран Лукић, кога је предложила Српска напредна странка.
За заменика председника именована је Биљана Живковић, такође на предлог СНС-а, док ће секретар ГИК-а и у наредном периоду бити Сандра Пантелић.
Скупштина Града претходно је констатовала престанак мандата функционерима СНС-а Зорани Михајловић, Небојши Стефановићу, Вањи Удовичићу и Николи Селаковићу, као и лидеру Покрета социјалиста Александру Вулину.
Биографија Синише Малог
Синиша Мали је рођен је 25. августа 1972. године у Београду. Дипломирао је и магистрирао на Економском факултету у Београду и добитник је награде за најбољег студента факултета.
Мастер студије завршио је на Универзитету Вашингтон у САД, а докторат је одбранио на Факултету организационих наука у Београду. Носилац је лиценце портфолио менаџер, коју му је доделила Комисија за хартије од вредности Републике Србије и звања Chartered Financial Analyst.
Од 1995. до 1997. радио је у Deloitte & Touche Central Europe у Београду, а као руководилац у овој консултантској кући у Прагу радио је од 1999. до 2001. године.
У Инвестиционој банци Credit Suisse First Boston у Њујорку радио је од маја до септембра 1998. Од јануара до јула 2001. био је помоћник министра за приватизацију у Министарству за привреду и приватизацију, а од јула 2001. до октобра 2003. радио је као директор Центра за тендере Агенције за приватизацију.
Генерални директор Generalni direktor NCA Investment Group био је од септембра 2005. до 2008. године. Од 2004. бави се пословима саветовања у области куповине и продаје предузећа, финансијске и пословне консолидације и приватизације.
У јануару 2013. године постаје саветник првог потпредседника Владе Републике Србије за привреду и финансије.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com