Смањен број лажних азиланата из Србије

2994027_nenad-banovic-t
Председник Комисије за праћења безвизног режима Ненад Бановић каже да се од почетка године значајно смањио број лажних азиланата који из Србије одлазе у земље Европске уније.
Гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије, Бановић је рекао да је Комисија предузела интензивне мере почетком године за смањење броја азиланата и о томе писмом обавестила све земље ЕУ.Бановић је рекао да највећи број азиланата одлази у Немачку, где је у јануару забележено да је азил затражило 1.776 држављана Србије, али да подаци из фебруара, марта и априла показују да тај број знатно опада.
„У та три месеца цифре у збиру говоре да је у паду број захтева за азил и подаци које добијамо су охрабрујући за нас“, рекао је Бановић.
Говорећи о структури лажних азиланата, Бановић је рекао да су то раније углавном били људи са југа Србије, Албанци или Роми, али да сада више нема правила и да су они из свих делова Србије.
Рекао је, међутим, да ће тај проблем знатно бити смањен јер је Немачка ставила Србију на листу сигурних земаља те, пошто Бундестаг усвоји ту одлуку, лажни азиланти из Србије више неће имати основа за своје захтеве.
Бановић је додао да четворочлана породица која затражи азил у Немачкој, док чека одлуку власти, месечно добија око 3.200 евра социјални помоћи због чега је Србија затражила да се скрати трајање процедуре одлучивања о азилу и да се смањи износ помоћи.
Према његовим речима, велики напор у смањење броја лажних азиланата уложила је и Гранична полиција која ригорозније прегледа путнике и од њих, поред путних исправа, тражи и повратну карту, ваучер агенције или одређену количину новца.
Помињући кризу у Украјини, Бановић је рекао да може да се очекује долазак азиланата и из те земље, али се они за сада нису појављивали у Србији.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com