Србија и Хрватска у Хагу

Петнаест година од подизања тужбе, а потом и противтужбе, Србија и Хрватска укрстиће копља у судници у Хагу. Улазе у процес у коме је исход, сматрају правници, унапред познат јер геноцид неће бити доказан.
Ако је донедавно постојала могућност да се повуку узајамне тужбе Србије и Хрватске за геноцид, сада то више није могуће. Главно рочиште почиње у понедељак. Трајаће цео март, а пресуда се очекује крајем ове или почетком следеће године. Петнаест година од подизања тужбе а потом и противтужбе – Србија и Хрватска укрстиће копља у судници. Улазе у процес у коме је исход, сматрају правници, унапред познат јер геноцид неће бити доказан.
Професор Међународног права Тибор Варади каже да је познато да је било тешких дела. „На територији Хрватске било је недела и на једној и другој страни, али они нису достигли ниво геноцида. Оно што ствар чини сложенијим то је да је то оптужба против државе. Никада у историји ниједна држава није осуђена за геноцид“, рекао је Варади.
„Без обзира на све то, Трибунал је нашао да су чињени злочини, а никога не само да није осудио, већ није оптужио за геноцид“, рекао је Варади.
Исто мисле и хрватски правници.
„Ја сам одавно предвидео да обе тужбе неће бити усвојене из једноставног разлога што се у Хрватској ни на једној зараћеној страни није десио геноцид и зато не постоји основни предуслов за пресуду“, каже адвокат Анте Нобило.
Међутим, каже Нобило, политичке елите због бирача не могу да одустану од тужби.
„То није правно, већ политичко питање, једноставније им је да остану при тужбама“, рекао је Нобило.
Иако правници сматрају да изненађења у Хагу неће бити, и Београд и Загреб спремили су најјаче тимове који у ниском старту у Хагу чекају да процес почне. У Влади Србије кажу да ће осим домаћих правника Србију заступати и четири странца.
„Ми смо ангажовали најбоље међународне стручњке у овој области што довољно говори о озбиљности и читавом приступу. Најважније је да аргументима пред судом изнесемо све што имамо“, рекао је потпредседник Владе Србије Расим Љајић.
Не заостаје ни Хрватска. Поред домаћих стручњака, на хрватској страни седеће и три Британца.
„Оно што је важно запамтити је да то није наша политика, то је нешто што је ружно, гадно, несрећа и један човек је несрећа, а камоли толики број људи. Али то је нешто што се решава као део прошлости, а не као наша данашња политика“, рекла је Весна Пусић, потпредседница Владе Хрватске.
Списак сведока је тајна. Под ембаргом ће, по налогу из Хага, до 1. априла бити и њихови искази. Земље крију колико ће процеси коштати државе, али ако се узме у обзир да страни стручњаци свој рад наплаћују неколико стотина долара на сат јасно је да трошак неће бити мали.
„Коштаће три пута мање него што нас је коштао спор са БиХ који је у сваком смислу компликованији као процес. У овом случају ми нисмо имали могућност избора. Сада би најскупље било да изгубимо спор, ја сам уверен да тај спор не можемо да изгубимо“, рекао је Расим Љајић.
И политичари и правници сматрају да би процес највећу цену могао да испостави међусобним односима уколико се дозволи да дух који ће бити пуштен из боце у Хагу стигне у Београд и Загреб.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com