"Србија једна од најбоље чуваних тајни"

Best-in-travel-2015
Најпознатији светски издавач туристичких водича „Лонли планет“ уврстио је Србију међу 10 најатрактивнијих дестинација у 2015. години, наводећи да је „та мала, и још запањујуће јефтина земља, једна од најбоље чуваних тајни Европе“.
Међу адутима због којих се Србија нашла на седмом од десет топ дестинација за следећу годину, Лонли планет (Lonely Planet), истиче фестивал „Егзит“, носиоца титуле најбољег фестивала у Европи; престоницу Београд и „његове хедонистичке плутајуће клубове“, које љубитељи забаве пореде са Берлином и Ибицом; као и авантуре на отвореном – скијање на Копаонику, уживање у спа-центрима у Врњачкој бањи и рафтинг на Дрини, преноси Танјуг.
„Све то је веома јефтино и наводи љубитеље авантура да окрену леђа скупим и већ много пута виђеним дестинацијама остатка Европе“, наводи водич у тексту на свом сајту.
„Једна од тајни Србије која још није откривена јесу сами Срби. Пажња светске јавности усмерена је ка познатим Србима, међу којима су ‘Златном палмом’ овенчан режисер Емир Кустурица, контроверзна уметница Марина Абрамовић и тенисер Новак Ђоковић, али је веома могуће да су управо ‘обични’ Срби најбољи адут те земље“, наводи Лонли планет, чије је седиште у Мелбурну, Аустралија.
„Они су искрени, забавни и више него расположени да дочекају посетиоце пријатељским тапшањем по леђима и чашицом ракије, и нису нимало налик стереотипним лошим момцима каквим их представља Холивуд“, наводи се у тексту најпознатијег светског издавача туристичких водича.
„Србија ће се 2015. године, међутим, додатно приближити прагу Европске уније, што значи да ће уследити велике промене и да ће у ту земљу нагрнути велики број туриста. Идите тамо сада. Пре него што нестане ракије“, истиче ауторка текста.
Међу стварима које сваки туриста мора да доживи у Србији, Лонли планет наводи: „Станите на улицу, било коју улицу, и слушајте одакле долази највећа бука. Уђите. То је ‘кафана’, нешто слично пабу или таверни, али са више буке и дима. Видећете Србе како се баве својим националним хобијем (свађом), можда и коју разбијену флашу (не узбуђујте се: ово се ради само да би се истакла поента), а ако имате среће, засвираће вам трубачи, који ће од вашег ува мислити да је микрофон. Немојте проћи поред ње: кафана јесте Србија.“
Запутите се у брда да бисте доживели живот на селу, наводи водич, препоручујући Мокру гору, успавано сеоце на западу Србије, где можете да се возите Шарганском осмицом, истражујете Дрвенград – који је направио Емир Кустурица за потребе филма „Живот је чудо“, а морате и да покушате да ходате без тетурања пошто сте са локалцима конзумирали роштиљ и пили ракију.
У мини-Монмартру Београда, Скадарлији, видећете велики број кафана, галерија и уличних музичара, наводи Лонли планет, истичући да је то рај за уметнике и хипстере.
Водич препоручује и Фрушку гору, где се на потезу од само 50 километара може видети чак 16 православних манастира, али и нешто битно другачије – лесковачку Роштиљијаду.
На прва три места листе топ 10 дестинација Лонли планета за 2015. годину налазе се:
1. Сингапур
2. Намибија
3. Литванија
4. Никарагва
5. Ирска
6. Конго
7. Србија
8. Филипини
9. Света Луција
10. Мароко

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com