Српски парламент без деснице

Да ли ће одсуство либералних и конзервативних партија у скупштини оставити део грађана без утицаја на скупштину? Десница мора да се реконфигурише и да пронађе своје нове аутентичне представнике, сматрају аналитичари. Конзервативци не могу толико да рачунају на Брисел.
Ко ће у новом сазиву парламента заступати антиевропљане, конзервативце и невладин сектор? До сада су представници ЛГБТ популације рачунали на ЛДП. Сада су им очи упрте у Брисел. Очекују да ће државне институције морати прве да им пруже руку како би показале да поштују законе и европске препоруке.“Не треба да буде питање ко је на власти него да се ради ко год да дође“, каже Јованка Тодоровић из организације Лабрис.
С друге стране, конзервативци не могу толико да рачунају на Брисел. Али и они имају моћног савезника којег политичари слушају – цркву.
Социолог Владими Вулетић каже да је утицај цркве и њен положај у друштву и даље веома значајн.
„Они ће између осталог заступати ставове конзервативног дела Србије“, рекао је Вулетић.
Ниједна конзервативна странка од ДСС-а, преко радикала до Двери није прешла цензус. Али када се саберу проценти њихових освојених гласова у збиру су добили подршку од око 10 одсто грађана. Како сачувати те бираче.
Директор Центра за Конзервативне студије Владимир Добросављевић каже да десница мора да се реконфигурише да пронађе своје нове аутентичне представнике и нове структуре.
„За то време људи који интелектуално припадају том кругу мораће да дефинише оквире у којима ће да будућа десница у Србији деловати, а да не понавља грешке њених претходника“, рекао је Добрисављевић.
А док се то не деси, постоји могућност да их уопште не чујемо. Колико је добро оглушити се на оне којима Европа није први избор? Распад СФРЈ је показао да гушење непопуларних ставова није било паметно.
„Онда смо видели да су они у некаквом подземном раду успели да се наметну и експлодирају и да доведу у питање читав систем“, рекао је Вулетић.
Једно је сигурно. Ставови мањинских група ван парламентарног живота теже ће стизати до грађана. Зато ће морати да буду креативни.
„Чућемо их тако што ће се они појављивати на разним трибинама, скуповима, кроз књиге, кроз различите облике њиховог окупљања“, каже Вулетић.
И либералним и конзервативним опцијама биће лековито да се мало прочисте у цивилном сектору. А, ако држава на њих обрати пажњу и дозволи да се чује и њихов став, мања је шанса да ће добијати пацке из Брисела или свештеничке пацке.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com