Стигле прве процене штете

Serbia Balkans Floods
Истекао је рок за прве процене штете у подручјима погођеним поплавама. Како нам је речено у Владиној комисији за процену штете, већина општина је доставила процене, мањи број је преостао јер још утврђују стање на терену.
Подаци се, између осталих, чекају за Крупањ и Обреновац. Потпредседница Владе Кори Удовички изјавила је за РТС да ће се радити детаљна процена штете и да ће се строго контролисати и процене и приоритети у обнови.Лажна штета била би гора од поплава, кажу у Влади и зато од општина очекују да буду реалне у проценама оног што је уништено. Први подаци показују да то није био случај.
Потпредседница Владе Кори Удовички каже да је мањи број општина доставио адекватну процену.
„Негде можда из незнања, а негде можда јер имамо тај стари обичај да кажемо да много вреднујемо оно што се надамо да ће неко обновити“, каже Удовички.
Поред општинских процена постоје и централне информације. „Имамо попис, знамо шта је било поплављено, и величину кућа и тип и ми ћемо сучељавати податке“, објашњава потпредседница Владе.
У општинама се штета плако збраја. Из доступних података нема мање штете од 90 милиона динара, највише општина је пријавио штету од 200 до 300 милиона, а највећу штету, за сада су пријавили Свилајнац, Чачак, Лозница И Параћин.
Градоначелник Лознице Видоје Петровић каже да су највећу штету у том граду претрпели стамбени објекти, колективна добра и путна инфраструктура.
Први човек Чачка Војислав Илић сматра да је комисија у том граду стручно обавила свој део посла.
Председник општине УБ Дарко Глишић истиче да је немогуће у кратком временском периоду направити реалну и поштену процену свега онога што је вода однела.
„У овом тренутку општина Уб има процену сточног фонда и путне инфраструктуре“, каже Глишић.
У кризном штабу Шапца истичу штете у сточном фонду и у привредним друштвима.
Општине које нису доставиле процене добиће нова поједностављена упутства како то да учине.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com