Тродневни штрајк адвоката

3075108_advokati-t
Адвокати у Србији ступају у тродневни штрајк, незадовољни због повећања паушалног пореза. Неће се одржавати суђења, истраге, саслушања у полицији или тужилаштву у случајевима где је по закону неопходно присуство браниоца. Једини изузетак биће предмети у којима истиче рок за жалбе.
Адвокати, током тродневног штрајка, неће заступати странке ни пред другим органима, чак ни у хитним предметима.
Београдски адвокати су рад обуставили још прошле среде, а на скупштини Адвокатске коморе Србије одлучено је да од данас до 27. јуна у штрајк ступе адвокати из целе земље, рекао је Танјугу председник АКС Драгољуб Ђорђевић.
Разлог за обуставу је незадовољство адвоката због вишеструког повећања пореских обавеза и од Министарства финансија траже да стави ван снаге нова пореска решења која се односе на адвокатуру и паушално плаћање пореза.
Протест се, како наводе у АКС, осим због повећања пореских обавеза за паушално плаћање дажбина, организује и због сужавања поља делатности адвокатуре због доношења разних законских прописа којима се бројни послови одузимају из надлежности адвокатуре и поверавају бележницима, медијаторима.
Адвокати протестују и због начина утврђивања пореских обавеза на основу „неадекватних и недовољно одређених критеријума“, вишегодишњег неплаћања обавеза државе према адвокатима и избегавања да то питање системски реши, неадекватног третмана адвоката приликом обављања њихових послова од стране судова, тужилаштава, полиције и органа управе, као и неефикасног поступања органа кривичног гоњења у случајевима напада на адвокате.
Министарство финансија које је донело спорну Уредбу којом је повећано паушално опорезивање сматра да је протест адвоката неоснован.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com