Фонд за лечење деце од септембра

3171581_zlatibor-loncar-t
Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да сутра почиње законска процедура за оснивање јавно-приватног фонда за лечење деце оболеле од тешких болести, а да ће највероватније већ у септембру фонд почети са радом.
Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће Влада Србије стајати иза фондa и да нема сумње да ће његов рад бити транспарентан.
„Пошто не могу да важе иста правила за сву децу, принцип ће бити исти – кад се исцрпе све могућности у Србији, идемо на идеју да доведемо страног стручњака овде, што је много јефтиније и боље за дете да буде са својим ближњима. Такође су могуће и консултације путем интернета“, рекао је Лончар и истакао да се тек након тога доноси одлука да ли ће дете ићи у иностранство.
Како каже, за тај фонд ће из буџета бити издвојена одређена почетна сума, а новац ће се накнадно прикупљати са више страна. Не очекује да новац буде проблем за функционисање фонда.
„Ја мислим да ће сви људи добре воље, када виде да нешто функционише (ја не сумњам да ће фонд бити злоупотребљен) онда желети да помогну. Јављају се и познате личности, попут Емира Кустурице, који ће својим статусом да апелују на људе и биће нека врста гаранције. Јављају се људи из иностранства који желе константно да помажу, направе неке акције и на годишњем нивоу“, објаснио је Лончар.
Министар је додао и да ће део новца који је до одвајан за спортске клубове бити преусмерен у фонд за лечење деце.
„Премијер је рекао јасно и гласно да ће тај новац да се преусмери на тај фонд, јер сматрамо да је то битније. Боримо се за здравље сваког детета“, истакао је Лончар.
Како је оценио, реално је да у току септембра буде регулисано све што је потребно за један фонд и очекује се да он почне са радом.
На питање колико је опао ентузијазам грађана да помогну након неразјашњених околности у вези са новцем за лечење Тијане Огњановић, Лочар је рекао да је то нешто што је погодило све и да се зато мора разјаснити шта се десило са тим новцем.
Мислим да је то горчина која је остала код сваког грађана, као и код мене, да имате једну акцију где се укључила цела Србија а да се онда месецима спекулише како је утрошен тај новац, рекао је Лончар.
Истиче да ће за пар недеља имати комплетну слику о томе јер ће сви морати да се изјасне о својој вези са трошењем тог новца, као и да ће јавност бити обавештена, јер је она и дала новац за лечење мале Тијане.
Министар је рекао и да је четворогодишњи Новак Кокоровић, који болује од Денди Вокеровог синдрома допутовао у Немачку на лечење, да је смештен у болници и да је кренуо са процедуром лечења.
„Држимо палчеве да све буде у реду“, рекао је Лончар и додао да је, чим се Новаково стање погоршало, формирана седница на којој је одлучено да он мора да иде даље.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com