Џелетовић: Поставити здраве темеље

2982396_milenko-dzeletovic-t
Председник Економског савета Српске напредне странке Миленко Џелетовић каже да је важно да се у Србији за четири године поставе здрави темељи и створи економска перспектива, а развојни пројекти генерисаће нова радна места.Џелетовић је најавио консолидацију јавних финансија, свођење буџетског дефицита у прихватљиве оквире, стварање институционалног амбијента како би простор за инвестиције био атрактивнији, као и растерећење реалног сектора да би апсорбовао евентуалне вишкове који ће се створити у јавном сектору.Џелетовић каже да ће бити отклањени невероватни дисбаланси, као што је да ни 300.000 производних радника издржава близу четири милиона оних који се не баве директном производњом и не стварају нову вредност.
Председник Економског савета СНС је најавио окретање од услуга ка производњи, а од прекомерног задуживања, јавном приватном партнерству и концесијама. Ситуација је, каже, алармантна, због чега је неопходно ребаланс буџета скројити према домаћим потребама.
Најавио је и кресање непотребних трошкова, смањење јавне администрације, преиспитивање оправданости постојања великог броја агенција, фондова, завода и евентаулну приватизацију великих система, ради генерисања привредног раста.
Џелетовић је рекао да је продаја „Телекома“ комплексан процес, да ће се томе студиозно приступити и да то предузеће неће бити продато „пошто-пото“.
„Ако не будемо проценили да он неће имати заиста и социјално и макроекономски прихватљиву цену, онда ми нећемо ни ићи у продају ‘Телекома'“, додао је Џелетовић.
Џелетовић је најавио и да ће Електропривреда Србије остати доминантно српска и додао да се, када је спомињана могућа приватизација, радило о једном значајно мањем и непродуктивном делу ЕПС-а.
На питање новинара о најавама да из Уједињених Арапских Емирата желе да улажу у београдски аеродром, Џелетовић је одговорио да су циљ концесије и да се све оно чиме држава располаже стави у функцију привредног развоја, а да при том не буде повећана спољна задужност земље.
Говорећи о мерама укидања солидарног пореза и смањењу плата у јавном сектору за 10 одсто, Џелетовић је рекао да је за државу повољније смањење од 10 одсто у јавним предузећима, што је за око 3,5 одсто више средстава у буџету, него што се добијало солидарним порезом.
Упитан о интересовању једне америчке компаније за рудна налазишта у околини Бора, Џелетовић је одговорио да су они спремни да инвестирају фасцинантних око пет милијарди евра, што би за тај крај много значило.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com