North Korea Rally
Južna Koreja poručila je da su uslovi za dijalog koje je Severna Koreja postavila „nepojmljivi“ i apelovala na Pjongjang da umesto provokacija izabere saradnju.
„Zahtevi Severne Koreje su apsolutno neprihvatljivi. To je apsurdno. Mi apelujemo na Pjongjang sa prestane sa takvim nepojmljivim zahtevima i da donese mudru odluku kao što smo u više navrata tražili od nje“, izjavio je portparol južnokorejskog ministarstva spoljnjih poslova Čo Tai-Jung, preneo je AFP.
Severna Koreja ponudila je SAD i Južnoj Koreji spisak uslova koje treba da ispune ukoliko hoće dijalog. Na listi se, između ostalog, nalazi i ukidanje sankcija koje su UN uvele Pjongjangu.
Severnokorejska Nacionalna komisija za odbranu saopštila je da će denuklearizacija Korejskog poluostrva početi kada SAD uklone nuklearno oružje koje je, kako tvrdi Severna Koreja, Vašington postavio u tom regionu.
„Dijalog i rat ne idu zajedno. Ako SAD i njihova marioneta Južna Koreja imaju i najmanju želju da izbegnu žestoki udarac naše vojske i naroda i zaista žele dijalog i pregovore, onda moraju doneti jasnu odluku“, poručeno je iz Pjongjanga, prenosi Rojters.
SAD su ponudile dijalog, ali pod uslovom da njegov ishod bude odustajanje Severna Koreja od nuklearnih ambicija.
Severna Koreja smatra svoj nuklearni arsenal izuzetno dragocenim i rekla je da ga se nikada neće odreći.