Данас је Богојављење, плива се за Часни крст

krst
Велики хришћански празник Богојављење обележава се данас, када ће широм Србије бити организована традиционална пливања за богојављенски крст.

Традиционално вађење Часног крста из Дунава биће организовано у Земуну, а, како је најављено, литургији у храму Светог оца Николаја, литији и освећењу Дунава и вађењу крста присуствоваће патријарх српски Иринеј.
Вађење Часног крста биће организовано и у општини Сурчин, а богојављенском пливању присуствоваће и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.
Обележавање великог Хришћанског празника и традиционално, 18. пливање за Часни крст биће организовано и на Ади Циганлији, код ресторана Језеро, коме ће присуствовати и заменик градоначелника Андреја Младеновић.
Како је најављено, за Часни крст ове године пливаће више од 50 такмичара – припадника Војне академије, Жандармерије, Свибора и суграђана, док ће се празнична литургија одржати у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду, одакле ће кренути и литија.
Богојављенско пливање за Часни крст биће организовано и код СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“ и на Дунавском кеју у Гроцкој.
Пливање за Часни крст биће организовано сутра, тачно у подне, по трећи пут за редом и у Сремској Каменици код стадиона ФК „Фрушкогорац“.
Претходно ће у цркви у том месту бити одржана литургија, а затим и литија, а у Дунав ће са брода бити поринут велики ледени крст.
Прослава великог хришћанског празника Богојављења и традиционално, 14. пливање за Часни крст, биће одржано и на Багрданском језеру, око 15 километара од Јагодине.
Иако је време веома хладно, и прогнозира се ледени дан, најављено је учешће око 30 девојака и момака, чланова спoртских клубова, професора и студената физичке културе, полиције, грађана из Јагодине, Параћина, Ћуприје, Свилајнца, Крагујевца, Баточине.
Пре самог такмичењa свештеници Црквене општине Свилајнац, крај језера одржаће литургију и освештати крст за који се плива.