Grnović sa sedam najboljih ostvarenja u sedmoboju ide ka vrhu Evrope

Ovog vikenda je u Beogradu održano Prvenstvo Srbije za seniore, koje je istovremeno bilo i Prvenstvo Srbije u višeboju. Ove godine, nastupao je i naš najbolji višebojac i rekorder Srbije, novosađanin Mihail Dudaš. Da ne stoji Dudaševa izjava da u Srbiji nema konkurenciju pokazao je Aleksandar u prve tri discipline pobediviši ga tri puta na 60 m (lični rekord od 7.03), skoku udalj (7.23 – sezonski rekord i najboljie ostvarenje u sedmoboju) i bacanju kugle (15.04 – apsolutni lični rekord), vezavši tri neverovatna ostvarenja. Aleksandar je potom napadao lični rekord u skoku uvis (1.93), ali nije uspeo i tada je izgubio vođstvo i tom disciplinom se završio prvi dan. Sutradan, Aleksandar je imao manje sreće preko prepona jer je zakačio prve tri prepone i izgubio vredne poene. U skoku motkom ponovio je lični rekord i obećavao ostvarenja od visoko preko 4 metra, ali je umor uradio svoje, što mu se desilo i u trci na 1000 metara. Sve u svemu ostvarenje od 5431 poen je napredak od skoro 300 poena u odnosu na dosadašnji lični rekord i rezultat koji je trenutno vrlo visoko plasiran na evropskim, ali i svetskim listama najboljih sedmobojaca. Treba istaći činjenicu da su bivši rekorder Srbije u desetoboju Saša Karan i odlični desetobojac Igor Šarčević tek par poena ispred njega, a u desetoboju su ostvarivali preko 8000 poena.
Raduje činjenica da Aleksandar sve manje podbacuje, da je sazreo i da zna da odgovori kada je pod pritiskom. Takođe, u poslednjem susretu sa Dudašem, imao je poraz težak skoro 1200 poena, a sada je ta razlika bila 380 poena. Treba napomenti da je velika razlika između desetoboja i zimskog sedmoboja, te da Aleksandru mnogo više odgovara dekatlon jer ima zavidne rezultate u trci na 400 metara, bacanju diska i bacanju koplja, te svake godine uredno dodaje oko 2300 poena na rezultat sedmoboja. S obzirom na iznete pokazatelje, realno je očekivati dosta dobru letnju sezonu, naravno ukoliko ga zdravlje posluži. Moramo napomenuti da Aleksandar ove godine nije imao reprezetaivne pripreme u toku zime, kao ni većina srpskih atletičara zbog finansijskih poteškoća koje su pogodile Atletski savez u smislu dugovanja prema održavanju atletske dvorane, tako da ovaj rezultat još više raduje.
Sprintere u nastavku dvoranske sezone čekaju Prvenstva Srbije u svim kategorijama, a Aleksandra Serbian open miting i vrlo verovatno odlazak na još jedan sedmoboj do početka marta, kada bi i zvanično trebao da počne pripremni period važnijeg dela atletske sezone – na otvorenom.
Trener Ivan Đinić