Ko preživi današnjih 42, noćas će dočekati kišu!

U Srbiji se danas očekuju ekstremno visoke temperature, koje će u nekim delovima zemlje dostići i 42 stepena.Na sajtu Republičkog – hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) izdato je upozorenje građanima zbog visokih temperatura.U Srbiji su na snazi i narandžasti i crveni meteoalarm koji upozoravaju na opasne vremenske pojave.
„Vreme je opasno. Prognozirane su (naročito) opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i budu opasne po ljude i životinje. Treba biti obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Treba slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi“, poručuju između ostalog iz RHMZ.Ekstremno visoke temperature najavljuju se i za sutra u pojedinim krajevima Srbije, ali situacija neće biti tako alarmantna kao danas, dok će u nedelju 2. jula situacija biti znatno povoljnija.Zahlađenje nas očekuje u noći između petka i subote i stiže nam iz Vojvodine, uz kišu i pljuskove.
Sutra su lokalno moguće kratkotrajne vremenske nepogode sa obilnijim pljuskovima, pojavom grada i pojačanim vetrom, uglavnom u centralnim i južnim predelima.
U nedelju po podne, tokom noći i u ponedeljak u većini mesta se očekuju obilnije padavine, od 20 do 30 mm, a lokalno i više, naročito na zapadu i jugu, ukazuje RHMZ.