Merkur danas prolazi ispred Sunca

9af9c27dd6dbe83ecf4b948991acf07b
Danas u popodnevnim časovima planeta Merkur će biti ispred sunčevog diska, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda.
Prelaz Merkura preko Sunca, poznat kao prolaz ili tranzit, počeće u 13:12, a završiće se u 20:40. Kako Sunce u Srbiji zalazi ranije, u Beogradu u 19:53, „silazak“ Merkura sa Sunca se neće videti. Sredina prolaza je u 16:57.
Pojava je iste prirode kao i pomračenje Sunca. Jedina razlika je u tome što Mesec može da zakloni Sunce u potpunosti, a Merkur je toliko mali kružić da se ne može videti golim okom. Zato se koriste iste mere bezbednosti kao i prilikom posmatranja pomračenja Sunca, navodi se u saopštenju.
Najbezbednije je praćenje Merkura, putem okularne projekcije, što znači da lik Sunca treba projektovati na beli ekran ispod okulara teleskopa.
Moguće je i direktno posmatranje kroz teleskop, ali samo ako se ispred njegovog objektiva postave specijalni filteri. Direktno gledanje u Sunce bez zaštite dovodi do trajnog oštećenja očiju, upozorava se u saopštenju.
Prolaz Merkura će u celosti moći da se posmatra iz oblasti Severnog Atlantika, a nevidljiv je iz Australije i Zapadnog Pacifika.