Нова правила контроле путника на границама ЕУ

Због примене нових шенгенских правила контроле путника на границама ЕУ могућа су додатна и дужа задржавања на границама, саопштио је АМСС.
На границама Европске уније од данас почиње примена нових шенгенских правила контроле путника у циљу спречавања било каквих претњи по унутрашњу сигурност и јавни ред држава чланица ЕУ.
Поред грађана трећих земаља и грађани земаља чланица ЕУ биће детаљно проверавани на граници, што може бити узрок додатног и дужег задржавања, саопштио је Ауто-мото савез Србије (АМСС).
Систематска провера свих особа, што значи и грађана ЕУ, укључује проверу документа путника у шенгенском информационом систему, Интерполовој бази података украдених и изгубљених путних исправа и националној бази података за украдене, незаконито присвојене, изгубљене и поништене путне исправе.
Полицајци ће проверавати путне исправе уз помоћ посебних читача, сваки документ посебно, због чега ће процедуре контроле на граничним прелазима трајати дуже, што се посебно односи на дане празника и туристичку сезону, наводи се у саопштењу.