Почиње исплата субвенција за ратаре

traktor
Прошлогодишње субвенције за ратарство, које 200.000 газдинстава чека месецима, почеће да се уплаћују од овог месеца, закључно са мартом. Ратари добијају 6.000 динара субвенција по хектару и по 3.000 за гориво и ђубриво.

Прошле године ратари су за субвенције пријавили милион и по хектара. Помоћ државе затражило је и 30.000 газдинстава више него претходне године. Док су једни субвенције добили, други чекају.
„Исплаћен ми је један део субвенција у другој половини године и летос када сам већ засновао производњу. Морао сам да се задужим код разних фирми да бих започео производњу и коштао ме репроматеријал 20-30 одсто скупље“, каже пољопривредник из Баваништа Јовица Трифунов.
Крајем године Влада је одобрила додатних 10 милијарди динара за исплату дугова.
„Сви пољопривредници који нису добили подстицаје по основу биљне производње 2015. године, исте ће добити по редоследу подношења у три исплате, једна ће бити сада већ у јануару, друга у фебруару и трећа у марту“, каже министарка пољопривреде Снежана Бошковић Богосављевић.
Пољопривредници се надају да ће по исплати закаснелих субвенција добити и оне предвиђене за ову годину.
Трифунов каже да очекује да ће субвенције бити уплаћене раније, пре сетве.
„Репроматеријал и куповина робе и нафтних деривата, која је мала а јако скупа ставка за данашње време и због које пољопривредници продају своју робу за репроматеријал, продаје се по већој цени и на одложено плаћање“, каже пољопривредник из Баваништа Милан Ивков.
Пољопривредници чекују исплате како би и ремонтовали и спремили механизацију за пролећне радове.
ИЗВОР:РТС