PREMINUO MOMIR BULATOVIĆ

Umro bivši predsednik Crne Gore i Vlade SR Jugoslavije
Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore od 1990. do 1998. godine i predsednik Savezne vlade SR Jugoslavije od 1998. do 2000. godine preminuo je u 63. godini.
Bulatović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i kasnije postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao titulu magistra ekonomskih nauka.
Politikom se bavio u omladinskoj i studentskoj organizaciji. Izabran je 1989. godine za predsednika Predsedništva SK Crne Gore, a predsednik Crne Gore postaje na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.
Posle osam godina na čelu republike i sukoba u vrhu Demokratske partije socijalista, čiji je predsednik bio od osnivanja, Bulatović gubi na predsedničkim izborima od svog dotadašnjeg saradnika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića.
Obojicu ih je predložila DPS, ali dva različita krila. Krilo sa Bulatovićevim pristalicama, zbog zabrane korišćenja imena DPS biva prinuđeno da uzme novo ime — Socijalistička narodna partija.
Ubrzo posle smene 1998. godine usledila je ponuda Slobodana Miloševića da sastavi kabinet na saveznom nivou gde je Milošević tada bio predsednik. Na ovom položaju Bulatović se zadržao nepune dve godine.
OTIŠAO JE DOBAR ČOVEK I POŠTEN POLITIČAR, KOJI NIKOG NIJE IZDAO NI PRODAO
Građani se na društvenim mrežama opraštaju od Momira Bulatovića,ni jedan političar nije dobio takve pohvale
Bulatović je, za razliku od većine političara iz 90-tih, ostao zapamćen kao čovek koji nije podlegao iskušenjima koja sa sobom nose vlast i moć, i za koga se tokom njegovog mandata, a i kasnije, ne vezuje ni jedna afera, ni veze sa kriminalom. Ostao je zapamćen kao skroman čovek i pošten političar, što danas zvuči gotovo neverovatno, posebno kada se pogleda njegov nekadašnji najbliži saradnik Milo Đukanović, koji je otišao sasvim drugim putem.
Bulatović je bio aktivan političar u doba velikih iskušenja za Srbiju i srpski narod, i za razliku od mnogih aktera političke scene, u sećanju građan će ostati kao dobar čovek, pristojan i obrazovan sagovornik, kao i pošten i principijelan politicar i državnik, koji nikog nije mrzeo, i koji nikog nije izdao ni prodao.
Povukao se u miru,dostojanstveno, nije napravio milione,nije stavljao novac u dzepove, i bio je jedan od retkih u zadnjih 30 god koji nije profitirao na narodnoj muci ili sumnjivim poslovima.
Smrt Momira Bulatovića na društvenim mrežama propraćena je vdelikom brojem komentara, koji svedoče da će ga, za razliku od većine balkanskih političara, narod i istorija pamtiti po dobru.
Bulatović je rođen 21. septembra 1956. godine u Beogradu u oficirskoj porodici, a osnovnu i srednju školu završio je u Zadru.
U Crnu Goru je došao 1975. godine gde je u tadašnjem Titogradu, sada Podgorici, upisao Ekonomski fakultet, te kasnije postao i magistrar ekonomskih nauka.
Bulatovića je smrtni čas zatekao danas u selu Raći, u Kučima. Prema nezvaničnim informacijama, srčani udar je bio koban za Bulatovića.
Bulatović je u jednom intervjuu otkrio da je obnovio svoju staru seosku kuću u Kučima kraj Podgorice i počeo sam da pravi rakiju, čime se dičio. Uživao je u društvu i činjenici da je uvek i svuda bivao lepo dočekan, i da mu je to bio je najveći stepen slobode – kada sednete na bicikl, a ne bojite se ničega.
(Kurir.rs)