Šesnaest godina od ubistva Zorana Đinđića

PREKO PROZORA SAM STAVIO ŠARENO ĆEBE! ČEKAO SAM, I PUŠIO CIGARE! A ONDA JE IZAŠAO ZORAN, BIO JE ČUDNO OKRENUT! Ubica premijera ovako je opisao likvidaciju Đinđića!
Premijer Zorana Đinđića ubijen je na današnji dan pre 16 godina, na ulaznim vratima Vlade Srbije, a na njega je pucano sa prozora kancelarije 55 na drugom spratu zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata 14.
Za atentat su osuđeni Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović (kao neposredni izvršilac) i još desetorica saučesnika. dok su dvojica vođa „zemunskog klana“ (Dušan Spasojević i Mile Luković Kum) ubijeni u policijskoj akciji.
Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.
Zvezdan Jovanović bio je pripadnik Jedinice za specijalne operacije, resora državne bezbednosti i označen je kao neposredni izvršilac ubistva. Evo kako je tokom suđenja govorio o detaljima ubistva premijera:
– U zgradu odakle je pucano ušli smo ja, Aleksandar Simović i Ninoslav Konstantinović, koji je nosio kablove i farbu. Jurišić je čuvao parking-mesto ispred zgrade, i kada bismo mi dolazili, on se sklanjao. Dolazili smo „pasatom“ koji je vozio Vlada Budala… Tog dana u sobi smo sedeli i čekali. Pušio sam cigarete „davidov“ i pikavac ugasio u jednu kutiju u džepu. Moguće je da mi je neki pikavac ispao sa strane. Telefon je bio kod Ace i javili su da Đinđić dolazi. Preko prozora smo stavili jedno šareno ćebe. Sedeo sam na stolici, cev je virila kroz prozor i nisu me mogli videti. Iz automobila je prvo izašao momak iz obezbeđenja i izneo štake. Đinđić je izašao, bio je čudno okrenut, nekako sa strane – rekao je Jovanović i dodao:
– Prvi metak ga je pogodio, a drugi sam ispalio da potvrdim pogodak. Nisam hteo da pogodim tog momka iz obezbeđenja. Nisam imao vremena da Đinđića gađam u glavu. Bio je zaklonjen. Nisam video gde su odletele čaure, a tražio sam da ova dvojica zapale kancelariju. Pušku sam predao Aci. Nosio sam pištolj, utrčali smo u automobil i otišli na predviđeno mesto, u neki stan iznad Autokomande… Osećao sam da će sve biti otkriveno. Čim su me pozvali na razgovor u policiju, sve mi je bilo jasno. Ubistvo bi bilo nerasvetljeno da sam ja organizovao ekipu, a ne ovako kako je urađeno, sa ološima i kriminalcima. Znao sam čim me je Legija uvukao s onim kretenima – rekao je Jovanović.
Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.
Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.
Đinđić je bio i jedan od osnivača Demokratske stranke (DS), u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS.
Bio je i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.
Izvor:Kurir.rs