Vanredno stanje u Francuskoj, više od 150 mrtvih u terorističkim napadima

bataclan
U terorističkim napadima širom Pariza i masakru u dvorani Bataklan ubijeno je najmanje 150 ljudi. Francuski specijalci neutralisali su napadače koji su u koncertnoj sali ubili 120 talaca. Mrtvi i u pucnjavi ispred restorana. Bombe i na Stad de Fransu, tokom fudbalske utakmice Francuska – Nemačka. Fransoa Oland proglasio vanredno stanje i najavio „nemilosrdan“ rat protiv terorista. Ne zna se ima li među žrtvama državljana Srbije. Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napade.Francuska je u šoku. Prvi put posle Drugog svetskog rata proglašeno je vanredno stanje nakon što je izvedeno više terorističkih napada. Vlasti pozivaju građane da ostanu u svojim domovima, a metro linije su zatvorene. Izvedeno je najmanje šest napada, među kojima i masakr u koncertnoj dvorani Bataklan, gde je ubijeno sto dvadeset ljudi. Još 40 ljudi je stradalo u drugim napadima.
Nenad Tomić, novinar radio Frans internacionala, rekao je za RTS da se najpre saznalo za pucnjavu u restoranu u 11. arondismanu, u samom centru Pariza.
Dva napadača ušla su i u koncertnu salu Bataklan tokom koncerta grupe „Eagles of Death Metal“ i nasumice pucali po posetiocima. Spasli su se oni koji su bili na balkonima jer su pobegli preko izlaza za evakuaciju. U jednom trenutku napadači su izašli ispred dvorane i pucali na policiju. Kasno večeras francuski specijalci su ubili napadače, a u dvorani su zatekli stotinu mrtvih.
Treći napad se odigrao se severno od Pariza oko stadiona u Sen Deniju, gde je u toku bila utakmica između Francuske i Nemačke. Čulo se nekoliko eksplozija oko stadiona na kome je bilo 80.000 ljudi. Na utakmici je bio i predsednik Fransoa Oland koji je evakuisan.Podršku francuskom narodu pružaju zvaničnici i međunarodne organizacije iz celog sveta. Sami Parižani su preko društvenih mreža pokrenuli akciju #PorteOuverte pomoću koje nude utočište svima koji su se zatekli na ulici tokom napada.