Više od 400 kitova nasukalo se na Novom Zelandu!

Čak 416 kitova nasukalo se na obalama Novog Zelanda, od čega je uginulo više od 300 njih, što je najgori tqakav slučaj u istoriji ove zemlje!U toku je akcija spasavanja preostalih životinja u kojoj učestvuje nekoliko stotina građana.
Sve se događa na obali Fervel Splita na Južnom ostrvu, piše BBC.
Naučnici ne znaju zbog čega se tačno toliko kitova nasukalo. BBC piše da se nekada dogodi da stariji, bolesni ili povređeni kitovi naprave greške u navigaciji i uđu u plitku vodu iz koje ne mogu da izađu, prenosi B92.
Takođe, postoje i slučajevi da jedan od njih kada se nađe u toj situaciji pošalje šalje signal ostalima koji završe kao on.
Zvaničnici navode da su informaciju o tome da su se kitovi nasukali dobili u četvrtak uveče, ali da operaciju spasavanja nisu pokrenuli do petka ujutru jer je previše opasno bilo raditi bilo šta po mraku.Kako se navodi, reč je o jednom od najvećih takvih slučajeva na Novom Zelandu.
„Uspeli smo da vratimo nekoliko kitova, ali ima mnogo mrtvih u plitkoj vodi. To je veoma, veoma tužno. Jedna od najlepših stvari je što smo par kitova uspeli da vratimo u dublju vodu i njihovi mladunci su ih pratili“, navodi volonterka Ana Vajls.
IZVOR: Alo.rs