Za nevezivanje pojasa kazna se diže sa 5.000 na 10.000 dinara

Direktor policije Vladimir Rebić kaže za RTS da je ideja kod pooštravanja novčanih kazni za saobraćajne prekršaje bila da se sankcionišu oni prekršaji koji najviše doprinose nezgodama. Naglasio je da je čak 60 odsto vozača poginulo nekoristeći sigurnosni pojas, kao i da je to očigledan razlog da se za taj prekršaj kazna pooštri sa 5.000 na 10.000 dinara.
Vladimir Rebić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je istorija povećanja novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju pokazala da one daju izuzetno dobar rezultat, ali kratokoročno samo u prvoj godini.“Za uspostavljanje jednog dobrog pravnog okvira za generalnu prevenciju mora da se uspostave i druge poluge, a nadam se da će ovaj zakon sada omugućiti da uspostavimo još bolji sistem“, naglasio je Rebić.

Kao primer je naveo 2002. i 2009. godinu kada su povećane novčane kazne.

„Godinu dana pre toga stadalo je na putevima 1.275 lica, u godini kada su povećane kazne taj broj je smanjen za gotovo 30 odsto oko 850 je poginulo. Takođe i 2009. godine kada su povećane kazne imali smo smanjenje sa 808 na 650 lica“, istakao je Rebić.

„Ideja kod pooštravanja novčanih kazni u ovoj izmeni zakona je bila da sankcionišemo one prekršaje koji najviše doprinose nezgode ili težini posledice“, naveo je Rebić.

Ukazao je i na istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja koja je utvrdila da na prednjem sedištu pojas koristi 76 odsto, a na zadnjem sedištu 12 odsto.

„Od svih poginulih putnika i vozača čak 60 odsto ih je poginulo nekoristeći sigurnosni pojas i onda je očigledni zašto smo sa 5.000 podigli na 10.000“, rekao je Rebić.

Kada je reč o polugama koje bi trebalo da prate izmene zakona, Rebić kaže da se to odnosi i na puteve i na auto-škole i na tehničke preglede.

„Da se uspostavi jedan mehanizam u kome će se jasno znati obaveze svih, nije uvek isključivo kriv vozač, postoje i druge institucije koje u orethodnim svojim aktivnostima moraju da obezbede da vozač bude siguran na putu i uz odredbe koje već postoje i dobre su u zakonu i adektvatnu primenutih tih odredbi mislim da polako zaokružujemo i pravimo željeni sistem“, objasnio je Rebić.

Za neke prekršaje su kazne blaže, kao za žutu traku ili istek važenja dozvole, a Rebić navodi da je analizom utvrđeno da su to prekršaji koji nemaju direktnu vezu sa bezbednošću saobraćaja, kao i da je dolučeno da se za te prekršaje daju novčane kazne od 5.000 do 10.000.

„Vožnja zaustavnom trakom je i po mom ličnom mišljenju i po mišljenju Ministarstva unutrašnjih polsova bila neopravdano visoka. Drštvena opasnost nije ista ako idete zaustavnom trakom i ako vozite sa preko dva promila alkohola u krvi“, rekao je Rebić.

Strože kazne očekuju vozače ako voze sa nečitljivim tablicama, aRebić navodi da je značajna razlika u tome da li se vozi sa prljavim tablicama ili sa nečitljivim.

„Postoji značajna razlika ako vam je tablica zaprljana ali se može pročitati broj tada niste u prekršaju, ali ukoliko registarske tablice nečitljive za policijskog službenika ili video-nadzor morali smo da zapretimo veću kaznu, jer MUP u skladu sa razvojem društva sve više se okreće ka automatskom detektovanju prekršaja“, rekao je Rebić.

Dodao je i da bi sigurno bilo zlonamernih vozača koji bi tablice namerno učinili nečitljivim kao bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Rebić je ukazao da nikako ne stoji opaska pojednih narodnih poslanika da se izmenama Zakona o policiji koncentriše nadležnost u rukama ministra.

„Član 135 je i da sada predviđao izuzteke koji daju mogućnost da se neko lice zaposli van konkursa, to je preuzimanje iz drugog državnog organa, zapošljavanje lica koji su već prošli jedan vid konkursa a to su studenti Kriminalističko-policijske akademije i Centra za osnovnu policijsku obuku gde praktično imamo već prethpodno javni konkurs i prijem na radna mesta gde aktom o sistematizaciji već prethodno određeno koja su to radna mesta“, objansio je Rebić.

„I u periodu od 2016. godine do danas mi smo imali tu mogućnost, ministarstvo još nije donelo taj podzakonski akt i potpuno su neosnovane proimedbe pojedinih poslanika da je to bilo proširenje moći ministra da moće da uzapošljava po svojoj volji“, smatra Rebić.

Ukazao je da je ideja da se omogući zaposlavanje samo na radnim mestima koja su isključivo specijalizovana zbog činjenice da ih na tržištu nema.

„Vi ako želite da zaposlite pilota koji će raditi u helikopeterskoj jedinici nerealno bi bilo da očekujete da će vam se javiti sto ili hiljade ljudi, kao i ljudi koji se bave uništavanjem ekspolzizvnih sredstava“, naveo je Rebić.

Dodao je da su to su norme koje su postojale u postojećem zakonu samo su sada jasnije i preciznije definisane.

Naglasio je da je jedina novina je što je ovim zakonom omogućeno da se bez konkursa prime deca ili supružnici policijskih službenika koji su svoje živote dali ili su ranjeni u obaveljanju policijskih poslova.

„Ja bih voleo da vidim jednog narodnog poslanika koji bi imao hrabrosti da stane ispred očiju dece Srđana Petrovića, Stevana Sinđelića i mnogih drugih policajaca koji svoj život dali da bi mi danas slobodno i bezbedno živeli da im kažem ne ne možete da prođete tako mali korak da bez konkursa budete primljeni nego morate da prođete svu preceduru“, rekao je Rebić.

„Mislim da smo kao država i društvi dužni porodicama naših kolega koji više nisu sa nama“, zaključio je Rebić.
IZVOR:RTS