Zahlađenje od 15 stepeni, u Srbiji sneg od utorka!

prava-zima-dolazi-za-vikend-u-vukovaru-palo-30-cm-snijega-900x600-20110208-20110225145029-99bba03d5c1c6cf5e7a76c5a2fc00382
Nakon pravih prolećnih temperatura, za dva dana očekuju nas veliko zahlađenje i sneg.
Danas i sutra biće pretežno sunčano, dok se za vikend očekuje naglo zahlađenje s jutarnjim temperaturama ispod nule. Iz majica kratkih rukava pravo ćemo u debele zimske jakne.
Meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović kaže da nas očekuje pad temperature za deset do 15 stepeni i da će ova zima biti hladnija u odnosu na prethodne dve.
Prvo stiže kiša
– Prema prvim procenama, očekuje nas prosečno hladna zima, koja će biti hladnija i sa više snega. U nekom periodu temperatura u Sjenici ići će i do minus 30, ali se ne zna kada će to tačno biti. Za vikend se očekuje nagli pad temperature i zahlađenje s mogućom kišom, u planinskim predelima moguć je sneg. Na severu Vojvodine u petak biće umereno oblačno vreme, a u toku noći između petka i subote južni i jugozapadni vetar biće u pojačanju. Sredinom dana na severu Srbije, a posle podne i uveče u svim krajevima očekuju se kiša i osetni pad temperature. Prvi sneg u nižim krajevima, pre svega u Beogradu i Vojvodini očekuje se već od utorka – navodi Todorović.E sad, da li će taj sneg iznenaditi srpske putare, videćemo. Oni tvrde da su spremni i da je počela s radom zimska služba za održavanje državnih puteva u dužini od oko 15.000 kilometara i da je već nabavljeno 40.000 tona soli.

Slavica Đukić Dejanović
PSIHIČKE TEGOBE ĆE BITI INTENZIVNIJE
Prof. dr Slavica Ðukić Dejanović, direktorka klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu, ističe da nagle promene vremena nepovoljno mogu uticati na osobe s mentalnim smetnjama.
– Kod osoba sa mentalnim smetnjama biće prisutne oscilacije u pritisku, telesne tegobe i nesanica. Pacijenti često na svoju ruku ne uzimaju redovno medikamente, što nikako ne bi trebalo da rade – objašnjava Dejanovićeva i dodaje da se nervoza, psihičke smetnje i promene u spavanju javljaju i kod zdravih ljudi.