Ауто-индустрија пуни српски буџет

fijat-t
Буџет Србије имаће знатан приход од аутомобилске индустрије. Највећи извоз имаће „Фијат“, а „Мерцедес“ је спреман да се укључи у производњу градских аутобуса најсавременије генерације.Највећи извоз имаће „Фијат“ – око 1,6 милијарди евра. У вредности од 400 милиона извешће „Бос“, „Јура“, „Магент Марели“, „Јонсон“ и „Тигар“, који су добили субвенције за запошљавање.
Њима треба да се прикључи и „Мерцедес“, који ће стратешко партнерство остварити са београдским „Икарбусом“.
„Мерцедес“ није нов на нашим просторима. Jош осамдесетих из Прибоја, тада једине фабрике ван Немачке, излазили су први лиценцирани камиони у Европи. Мотори су се склапали у Босни и Херцеговини, а цело возило у Србији.
Скоро три деценије касније, уз велике напоре Владе, „Мерцедес“ је спреман да се укључи у производњу градских аутобуса најсавременије генерације.
Аутобуси су неопходни ГСП-у, а сада се увозе из Пољске. Тако би радници „Икарбуса“ имали посла у наредних бар пет година, а вишак би могао да буде извезен преко „Мерцедесове“ мреже продаје.
Директор „Мерцедес Бенз Србија и Црна Гора“ Ролф-Јуерген Сеyерле каже да разговори иду добрим током.
„Реч је о стратешком партнерству, где би обе стране понешто уложиле, а радници би имали доста посла. Наравно, уз све то иду и лиценце за најсавременије технологије, али и даљи разговори о сарадњи“, каже Сеуерле.
„Били смо у Прибоју и за сада само снимамо ситуацију. Има могућности да се и тамо нешто покрене, али то зависи од разговора наредних дана“, истиче Сеуерле.
Највећа инвестиција у којој је учетвовала и Влада Србије, јесте фабрика аутомобила у Крагујевцу, где ће се ове године монтирати око 10.000 аутомобила серије 500Л. „Фијат“ је у Крагујевац дошао због традиције, али и због веома примамљивих услова улагања.
„Једино што нам смета у договору с Владом јесте то што инфраструктура око Крагујевца није до краја завршена, нема још обећаног ауто-пута и обилазнице, па се фабрика снабдева само преко једне капије“, каже генерални директор „Фијата Србија“ Антонио Чезаре Ферара.
Ферара истиче да је потражња за моделом 500Л одлична, нарочито на америчком тржишту. „Очекујемо да тамо извеземо више од 30.000 возила разних верзија“, каже Ферара.
Циљ Владе Србије је да доведе што више мањих инвеститора који би производили делове за познате произвођаче.
Временом, и велики произвођачи, када увиде да се 30 до 40 одсто компоненти производи на неком месту, лако се одлуче за монтажу возила баш у тој земљи, јер су трошкови тарнспорта и радне снаге мали.