Бактеријска инфекција у ужичкој болници

Bakterija-v-t
После информација у неким дневним новинама о бактерији која хара ужичком болницом и гласина о смрти неколико пацијената, које су се прошириле по граду, реаговало је руководство Опште болнице и Завод за јавно здравље. Двоје пацијената јесте умрло, али узрок смрти знаће се тек после обдукције.Завод за јавно здравље у Ужицу је 24. априла, пошто је у току редовног епидемиолошког надзора утврђено да је број пацијената са дијарејом узрокованом бактеријом клостридијум дифициле већи од уобичајеног, пријавио епидемију.Од тада до данас на Одељењу ортопедије регистровано је деветоро пацијената са инфекцијом коју та бактерија изазива. Два пацијента су преминула, али се пре обдукције не може утврдити шта је заиста узрок смрти.
Завод је, како каже директорка др Биљана Мијовић, наложио и противепидемијске мере, пре свега ригорозне мере хигијене читавог одељења, забранио посете и препоручио да се, осим хитних случајева не примају нови пацијенти.
У наредном периоду, рекла је др Биљана Мијовић, препоручиће и рационалнију употребу антибиотика, који су уз старосну доб, тежину основног обољења, смањен имунитет и дужи боравак у болници фактори ризика.
У Општој болници Ужице кажу да спроводе све мере, обустављен је пријем болесника осим хитних, пацијенти који су већ ту пребачени су у један блок, други је детаљно очишћен и дезинфикован, а пацијенти код којих је утврђена инфекција издвојени су од осталих.
Доктор Јелена Раковић Радивојевић, директорка ужичке болнице, каже да су још у марту обавестили и јавност и надлежне о повећаној учесталости болничких инфекција изазваних бактеријом клостридијум дифициле.
Реч је, како наводи директорка болнице, о спорадичној инфекцији која је на ортопедији чешћа јер пацијенти дуже леже и најчешће су старије доби. Инфекција се, према њеним речима, лечи и не остављаја последице и нагласила да овакве инфекције нису реткост у болницама.
У свом саопштењу, Завод за јавно здравље наводи и да су болничке инфекције један од водећих глобалних проблема јавног здравља и да је надзор у ужичкој болници уведен још 1996. године, а да се од 2000. године бележи раст учесталости ових инфекција у многим земљама.
Завод за јавно здравље врши и стални надзор противепидемијских мера, а до када ће трајати донеће одлуку на основу резултата сталних анализа.