Бахати возачи право код судије за прекршаје

2874366_saobracajpolicija-t
Бахата вожња, велика колицина алкохола, прекорачење брзине, возња без одговарајуће категорије за возило – по новом закону води вас директно код судије за прекршаје који на лицу места одређује казну. Тиме се извршност ставља испред правоснажности, а можете да се жалите тек када платите казну или је одслужите у затворској јединици.
Према новом Закону о прекршајима, ако од понедељка направите тежи саобраћајни прекршај, можете да будете приведени судији за прекршаје који вам на лицу места одређује казну. Уколико је не платите одмах, идете у затвор. Казне се крећу од 100 хиљада до 150 хиљада динара, а ако толики новац немате код себе, имате право на један телефонски позив.Бахата вожња, велика колицина алкохола, прекорачење брзине, возња без одговарајуће категорије за возило – по новом закону води вас директно код судије за прекршаје који на лицу места одређује казну. Тиме се извршност ставља испред правоснажности, а можете да се жалите тек када платите казну или је одслужите у затворској јединици.
Зоран Пашалић, председник Прекршајног апелационог суда каже да се тиме избегава застарелост поступка за најтежа дела.
„Јер лица која учине тешка дела против безбедности саобраћаја, свесна обзиром да није повећан рок застарелости по новом закону, на сваки начин ће избегавати да дођу пред лице правде. На овај начин то се избегава. Апелујем на грађане да воде рачуна да ће у конкретним случајевима сигурно бити процесуирани по хитном поступку“, рекао је Пашалић.
Из МУП-а подсећају да је тај поступак и до сада важио за возаче из иностранства, који чине теже прекршаје на српским путевима.
Начелник Саобраћајне полиције Драгиша Симић каже да је то за саобраћајну полицију једна новина коју поздрављају.
„Ми ћемо све своје ресурсе усмерити ка бахатим возачима, ми ћемо те возаче да приведмо правди да они схвате да нема више шале јер бахатом вожњом они не угрожавју само себе, већ и друге“, истакао је Симић.
У Комитету за безбедност саобраћаја кажу да више неће бити могућности да се променом адресе или избегавањем судског позива избегне казна.
Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да није само битно колика је запрећена казна, већ колико брзо казна стиже до онога ко ју је заслужио.
„Ми такође очекујемо да ће се пракса променити у том смислу да ће се повратницима изрицати затворске казне уместо новчаних, а ако су у питању вишеструки повратници да се примењује мера одузимања моторног возила без обзира на то ко је власник возила“, рекао је Окановић.
На основу новог Закона о прекршајима, очекују се и већи приходи у буџету, јер најтеже прекршаје, сваке године, чини сваки четврти возач, а у судским поступцима који трају годинама више од 50 одсто случајева застари.