Без напада, ако Асад преда хемијско оружје

Sirija-t4
Државни секретар САД Џон Кери каже да неће бити напада на Сирију, уколико Асад преда хемијско оружје под контролу међународне заједнице. Анкета најтиражнијег америчког дневног листа „Ју-Ес-Еј Тудеј“ показује да Барак Обама нема ни приближну подршку Конгреса за ваздушне ударе на Сирију. Шефови дипломатија Сирије и Русије позвали Америку да се окрене мировним разговорима.Кери, који се налази у посети Лондону оценио је да решење за сиријску кризу треба да буде политичко, а не војно, али да међународна заједница не може да стоји по страни док тамошњи режим користи хемијско оружје.
Амерички државни секретар је након састанка са шефом британске дипломатије Вилијемом Хејгом још једом оптужио сирисјког председника Башара Ал Асада за употребу хемијског оружја против цивила.
Хејг је изјавио да Велика Британија пружа САД „пуну дипломатску подршку“ за војну акцију у Сирији, иако је Лондон одлуком парламента изузет из ње.
Кери се налази на турнеји по Европи где настоји да добије подршку за интервенцију у Сирији, али и разговара о мировним преговорима на Блиском истоку.
Са друге стране Атлантика ствари не стоје баш најбоље по администрацију Барака Обаме који има све мање шанси да добију подршку за напад на Сирију.
Како наводи најтиражнији амерички дневни лист, према анкети коју је он спровео, сада само 44 од 533 конгресмена и сенатора подржава резолуцију, док је против 149.
Када се погледа само Сенат, план о нападу подржава 22, против је 19 сенатора, а њих 59 се још није изјаснило. Процењује се да ће се за усвајање тражити већина од три петине, то јест 60 од укупно 100 сенатора.